Nu ska vi prata om alltombokmassan.se

av Mattias Boström den 06 september 2009

Twitter kommer måhända aldrig att bli riktigt folkligt, inte på det där sättet som Facebook är. Men med Twitters direktkommunikation får jag ofta långt mycket närmare kontakt med människor. Och för mig är Twitter det snabbaste sättet att få igång ett projekt, speciellt när jag inte vet vilka som vill vara med i samarbetet.

De senaste dagarna har det varit en del twittrande om Bokmässan i Göteborg 24-27 september – med hashtagen #bokmassan kan man hitta mycket av det som sagts. Vi har pratat om tweetups (när twittrare träffas på riktigt) och att det kommer twittras mycket därifrån. Och under de senaste timmarna ordnades en ny sajt – http://www.alltombokmassan.se – en sajt där vi ska samla allt om bokmässan som bloggas, twittras och skrivs i tidningarna. Både inför och efter mässan, men speciellt under själva mässdagarna. Vi flyttar helt enkelt ut mässans skoj och stoj på nätet. Vi vill att bokmässan ska bli en angelägenhet för många fler än de som kan komma till Göteborg, att fler får möjlighet att delta i de tusentals boksamtal som förs på mässgolvet och i seminarielokaler.

Och med hjälp av Twitter samlades snabbt ett gäng som vill vara med och fixa den här sajten. Författarcoachen Johanna WistrandMultimanus hittade på domännamnet. Kalle MagnussonBokens framtid styrde upp det hela och bokade och betalade domänen. Han och Dan Abelin ska ses i Malmö och planera praktiskt. Johan ThorénBokförlaget Thorén och Lindskog hänger kanske också med på det mötet.

Och redan har några anmält intresse att hjälpa till på ett eller annat sätt: Niclas Holmqvist, Andreas Johansson, SjumilaklivPocketblogg och Petra Jankov Picha (som har bloggen En annan sida). Flera andra har dessutom deltagit i diskussionen om vad bloggen skulle heta och innehålla. Och alla andra som vill delta i projektet är hjärtligt välkomna!

Vad vi behöver göra närmast är följande:
* komma med förslag på vad sajten ska innehålla
* lösa det rent tekniskt och formmässigt
* planera så att innehållet hålls extremt uppdaterat speciellt under bokmässedagarna – och eftersom många av oss är upptagna med andra saker på mässan dessa dagar krävs det personer som inte befinner sig på mässan men som kan bevaka knuff.se, Eniro nyhetssök, twitter-flöden etc och se till så att länkar hamnar på sajten – såvida inte vi har smarta widgets och rss-flöden som fixar allt sånt
* redan nu börja sprida ut länk och information om sajten, så att den verkligen blir en sådan samlingspunkt som vi vill

Men ovanstående är bara mina egna första tankar. Nu vill jag höra vad ni andra tycker att vi ska använda sajten till. Kom gärna med vilda idéer. Jag tänker själv fortsätta slänga fram förslag i kommentarerna till det här inlägget.

Vi kan säkert fortsätta den här diskussionen på själva sajten när den är uppe, men låt oss börja här. Och alla andra som har önskemål om vad en sådan sajt borde innehålla, välkomna att kommentera! Det här ska bli skoj!

{ 13 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Kalle Magnusson september 7, 2009 kl. 0:17

Bra! Det här kommer blir väldigt bra och intressant och nyttigt.

Mitt förslag är att vi har så mycket autoaggregerat material som möjligt. Twitter, twingly, flickr osv osv. Alla de tjänsterna är relativt smidiga att sätta upp och det går dessutom ganska fort.

Jag tycker dock att det också behövs ett manuellt urval av speciella artiklar/bloggposter och extra tänkvärda twitterinlägg osv. Och till det behövs det ju hjälp och bra folk.

Hur tänker ni om själva presentationen? Känslan är att det lätt kan bli oöverskådligt. Att bara slänga upp en massa inflöden blir nog svårhanterligt = sidan förlorar lite sin poäng. Samtidigt vill man ju ha med det mesta. Svår balansgång.

Tankar?

Är helt övertygad om att det kommer bli väldigt bra hur som helst. Pepp!

Förslagsvis så tar jag, tillsammans med Malmögänget, på mig ansvaret för installation och en design som vi kan utgå från. Med input från alla som vill, förstås. Låter det bra?

Mer om allt imorgon, godnatt.

Mattias B september 7, 2009 kl. 1:09

Kalle: Ja, autoaggregerat material är nog en bra utgångspunkt. Går det att sålla i sådana listor, så att man manuellt kan plocka bort material som bara har marginell koppling till bokmässan? Twitter-flödet för #bokmassan får väl vara som det är – det är lite charmen med det – men RSS-flöden kan ju lätt bli oöverskådliga om man tar med allt som innehåller ordet ”bokmässan”.
Men kanske går det att balansera snåriga flöden med att någon/några (som inte är på plats på mässan och därmed hinner med det) tipsar om det bästa som skrivs – precis som du säger.
Vi bör också få med inbäddade filmklipp, i den mån det går. Själv tänkte jag publicera en del ljudklipp under mässan för Piratförlagets sajt och de kan ju lätt dubbelpostas.
Jättebra att du tar hand om grunddesignen.

Johanna Wistrand september 7, 2009 kl. 8:19

Länkar till Youtube med författarintervjuer från bokmässan vore kul! ”Amatörfilmarna” kanske kan skicka in länkarna till bloggvärdarna?
Det kan var spontant intervjuer gjort av t ex författarens kompis/mamma/pojkvän osv.
Och dito med bokförläggare t ex ang bokens framtid. Filmer från ”golvet” helt enkelt! Bild- och ljuskvalité inte så viktig i såna här fall, tycker jag.

Mattias B september 7, 2009 kl. 8:35

Både Svensk Bokhandel och Bokhora.se brukar ha massiv rapportering från bokmässan – och jag har för mig att Bokhora bryter ut det i ett eget flöde. Vi borde kunna köra rss för deras rubriker under bokmässedagarna. Det är ju inte meningen att vi ska återpublicera deras texter, utan bara ha rubrikerna som länkar till deras artiklar/inlägg.

Är det fler bloggar eller annat som kommer ha storrapportering från mässan?

Klas september 7, 2009 kl. 8:36

Bra initiativ! Gör det möjligt att plocka in RSS. Vi skickar gärna feeds med scheman för seminarier osv. Inbäddade filmklipp är bra. Allt som går att parallellpublicera helt enkelt. Gissar på att det kommer vara en hel del intressanta bloggar som man skulle kunna feeda in på sajten.

/Klas Fjärstedt, Norstedts

Klas september 7, 2009 kl. 8:41

Mattias, vi kommer att ha en mängd RSS-flöden från mässan, både i bloggar och i flöden med scheman osv. Klockrent med RSS upplägget med rubriker hos er och sen innehållet hos respektive sajt. alltombokmassan.se blir som ett nav helt enkelt.

/Klas, Norstedts

Béatrice Karjalainen september 7, 2009 kl. 8:58

Vi på pocketblogg.se kommer vara där allihop och med syftet att direktrapportera från mässan så vi kan bidraga med innehåll. Vi hade då tänkt att försöka köra lite bambuser mm.

Monica O Kolkman september 7, 2009 kl. 9:08

Super för en annan som inte kommer till bokmässan i år!

Mattias B september 7, 2009 kl. 9:09

Klas: Utmärkt att du är med på tåget! Det kan verkligen bli ordentligt med mtrl till den här samlingssajten. För en utomstående är det ju rätt så tidskrävande att hitta allt som rapporteras från mässan, så den här sajten kan verkligen fylla en funktion.

Béatrice: Jag har inte så mycket erfarenhet av Bambuser, men visst går det väl att bädda in på sajten?

Sedan borde vi förstås ha lite flyers att dela ut på själva mässan, om inte annat så till materialproducerande folk vi springer på.

Klas september 7, 2009 kl. 9:25

Mattias:
Bambuser är enkelt att bädda in. Funkar fint både vid live och sen efteråt att spela upp.

Reggade kanalen:
http://bambuser.com/channel/alltombokmassan

Petra september 7, 2009 kl. 10:19

Jag kommer vara upptagen en del på mässan men räknar ändå med att blogga och twittra en hel del, och ev hinna lite författarintervjuer.

Min text Bokmässan for dummies kanske platsar?

http://www.enannansida.se/bok/2009/09/bokmassan-for-dummies-40.html

Kalle Magnusson september 7, 2009 kl. 14:01
Cecilia september 7, 2009 kl. 18:44

Som Beatrice sa så kommer vi på PocketBlogg.se twittra och blogga massivt från bokmässan. Vi (vi är 8 personer) planerar även att köra bambuser och troligtvis livesändningar av vissa seminarier också, allt i samarbete med Bokmässan själva. Vi har gärna vår feed på alltombokmassan.se också!!

Lämna en kommentar

{ 5 trackbacks }

Föregående post:

Nästa post: