Från Holmes till Sherlock – fler tidiga kommentarer

av Mattias Boström den 16 augusti 2013

Sedan förra blogginlägget har det dykt upp några ytterligare kommentarer rörande ”Från Holmes till Sherlock”. Antagligen kommer det fler när den väl är publicerad, dvs från 21 augusti och framåt. Till dess gläder jag mig dock mycket åt nedanstående. Och mitt hjärta bultar allt snabbare ju närmare utgivningsdagen vi kommer.

Boken finns redan nu till försäljning, såväl ute i bokhandeln som hos nätbokhandlarna. Även i eboksform.

Här är de senaste kommentarerna om boken:

Under rubriken ”Lästipset – här är veckans favoriter” står följande i Metro: ”Härligt nördig heltäckande bok om Sherlock Holmes skriven av en riktig kännare” (Caroline Engvall, Metro)

”… Mattias Boström gjort sin sak både noggrant och kunnigt. Därtill är han en utmärkt berättare och det är spännande och roligt att läsa hans redogörelse för Conan Doyles liv. … Conan Doyle är död men Sherlock Holmes lever vidare. Intresset för honom förblir enormt och det är viktigt att det nu finns en svensk bok vilken på ett alltigenom förtjänstfullt sätt berättar det mesta om honom och hans skapare!” (Jean Bolinder, DAST Magazine)

”Boströms magnum opus (jag får väl kalla det så?) är inte enbart en redogörelse över Arthur Conan Doyles liv och skriftställeri eller hans uppfinning Sherlock Holmes användbarhet i de mest divergerade sammanhang, i stället ser jag boken en biografisk skildring av en familj i med- och motgång. Mattias Boström har två egenskaper som gör honom till en skicklig biografiförfattare: han är noga med tidsepoken och han kan sin huvudperson och huvudpersonens litterära gestalter. Att han dessutom vet hur man gestaltar sitt ämne får väl läggas som grädde på moset.” (Kjell E Genberg, DAST Magazine)

”Jag skulle inte kalla mig själv för ett stort Sherlock Holmes-fan. … Oddsen kändes således inte jättehöga för att jag skulle falla för Mattias Boströms populärhistoriska epos Från Holmes till Sherlock. … Tur då att jag lade ner Boströms bok i semesterpackningen. Jag plöjde igenom alla de nästan 500 sidorna på tre dagar!
Vi får följa Arthur Conan Doyle, hans släkt, kollegor och mest framgångsrika skapelse, Sherlock själv, under ett drygt århundrade. Genom otaliga inkarnationer i text och radio, på scen och film. Mängder av händelser, motgångar, framgångar och katastrofer, som jag inte hade en aning om.
Boströms text är faktaspäckad, och kan ibland bli lite väl informationsladdad för en novis, men skriven med en enorm entusiasm och kärlek till ämnet.
Tråkigt blir det aldrig.” (Johan Zillén, bokhandlare på Bokia Killbergs)

Jag var förresten i Minnesota förra veckan för att hålla föredrag på världens främsta Sherlock Holmes-konferens. Och det är intressant hur det ryktas om min bok inom den internationella Sherlock Holmes-världen, trots att väldigt få har möjlighet att läsa den eftersom den bara finns på svenska. Jag har några vänner som t.o.m. försöker läsa den med hjälp av Google Translate. De säger att det inte direkt utgör någon elegant läsning, men de begriper ungefär vad den handlar om – inte minst de bitar som tidigare varit okända bland Conan Doyle- och Sherlock Holmes-experterna.

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: