Så gick det för ”Från Holmes till Sherlock”

av Mattias Boström den 16 juli 2014

Jag är lyckligt lottad. Jag säger det redan här så att ni förstår att jag på alla sätt är strålande nöjd.

Jag vill egentligen bara slå in den öppna dörren som säger att böcker numera har kort liv.

Den 21 augusti 2013 utkom Från Holmes till Sherlock, min fackbok om hur Sherlock Holmes-succén utvecklats under ett drygt sekel. Och den sålde riktigt fint. Ca 3000 exemplar såldes fram till och med jul (och då har jag räknat bort de returer som gjordes nu under våren 2014). Den fick säkert en extra skjuts av att Svenska Deckarakademin gav den sitt fackbokspris, och ytterligare när Leif GW Persson omnämnde den i ”Veckans brott” i mitten av december. Och det fanns säkert en rad andra faktorer som gjorde den till en framgång – många recensioner, mina egna aktiviteter inom sociala medier, rekommendationer från bokhandlare till kund, etc.

Kan man då säga att 3000 exemplar är en framgång? Hur står detta sig mot andra försäljningssiffror?

Om den hade sålt 20 000 exemplar hade den räknats som en av de riktiga succéerna under hösten. Vi kan förstås inte jämföra med t ex bästsäljande kriminalromaner eller kokböcker, utan bör då jämföra med annan liknande litteratur (biografier, populärhistoria etc).

Om den hade sålt 10 000 exemplar hade den också varit en stor framgång. Om den däremot hade sålt i exempelvis 1 000 exemplar hade det förstås inte varit någon säljframgång, men kunde likväl vara en väldigt omskriven bok – och slutsatsen hade varit att den hade nått ut till de specialintresserade men inte fler. Det ska sägas att väldigt många liknande fackböcker hamnar på säljsiffror någonstans mellan 1 000 och 2 000 exemplar. Det är ingenting som varken författaren eller förlaget tjänar några stora pengar på, men med eventuellt litteraturstöd och kanske stöd från någon stiftelse e.dyl. blir det ändå en okej affär.

Jag hade innerst inne hoppats på 5 000 sålda ex, men jag är absolut nöjd med 3 000 också. Den siffran visar ändå att boken har nått utanför kretsen av specialintresserade. Och jag kan tänka mig att ännu fler av de icke Holmesintresserade vågar sig på boken nu när den kommer i pocket, eftersom det är en billigare chansning att köpa just en pocket, men det krävs nog ändå mun-till-mun-rekommendationer för att uppnå det. Boken är ju skriven för att tilltala även de som inte har något intresse för detektiven – det är därför jag har utformat den till lite av en släktsaga.

Även efter jul höll intresset i sig. I januari och februari såldes den inbundna utgåvan fortfarande i en takt om drygt 100 ex/månad, delvis tack vare att tv-serien Sherlock var aktuell med sin tredje säsong då. Men sen kan man nog säga att boken rent försäljningsmässigt har tvärdött. Mellan 10 och 30 ex har sålts varje månad under våren och sommaren. Och det är inget konstigt egentligen. Det är så det ser ut på bokmarknaden. Endast ett fåtal böcker lever vidare i sitt originalband efter första säsongen. Det krävs en pocket för att skapa nytt intresse. Bland romanerna är det en regel, nästan utan undantag. Inom facklitteraturen finns det i och för sig en del böcker som fortsätter sälja i inbundet format år efter år. Jag tror inte att Från Holmes till Sherlock är en sådan bok – den fick nog inte tillräckligt fäste under sin första säsong för att bokhandlarna ska bedöma den som viktig att lyfta fram i det ordinarie sortimentet. Det är helt okej för mig. Den kommer trots allt i pocket. Men väldigt många fackböcker gör inte det. Kampen om överlevnad på bokmarknaden är något som Darwin aldrig tog upp.

Jag är som sagt lyckligt lottad. Mitt magnum opus blev en framgång – enligt alla de erfarenhetsmässiga mått jag har att tillgå efter mina tjugo år i förlagsbranschen. Och den 20 augusti 2014 – nästan på dagen ett år efter den inbundna utgåvan – kommer den i pocket. Det blir en ny resa, med en delvis helt ny läsande publik, och det ska bli otroligt spännande att få följa.

Så här ser pocketomslaget ut:

9789175790329_liten

{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Raquel februari 23, 2015 kl. 20:45

Dear Mattias,
I’m a journalist from Folha de S.Paulo, the major newspaper in Brazil, and I’d like to talk to you about this short story that was credited to Conan Doyle –I read an article that quotes you arguing it was not his story. Could you give me your e-mail or phone number for talking about that? I thank you in advance
All the best,
Raquel

Juan Mari april 19, 2015 kl. 10:14

Sorry for my very bad english Mattias. This is ( in Spanish) my theory about who was the author – by deduction- of ’Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar”. I have to ytranslate it to english. Thank you for your posts.
Regards!!!
https://revistacalibre38.files.wordpress.com/2015/04/el-caso-del-misterioso-relato-perdido-de-conan-doyle-3.pdf….

Liza Mortensen oktober 24, 2016 kl. 12:18

Hej Mattias! Jag vill bara tacka dig för en jättefin och inspirerande bok. Köpte den i början av sommaren. Jag är egentligen ett Sherlock fan men har nu börjat läsa Sherlock Holmes historierna med stor behållning. Kul att känna till bakgrunden när man läser. Ser fram emot ev ny böcker. /Liza

Mattias Boström november 7, 2016 kl. 11:31

Hej Liza!
Tack så väldigt mycket för dina värmande ord!
Och jodå, jag håller på med fler böcker, bland annat en charmig spänningsroman som utspelar sig i Stockholm och London runt år 1900. Dock har den blivit lite senarelagd eftersom ”Från Holmes till Sherlock” ska komma ut på engelska under 2017, och jag har ägnat nästan hela 2016 åt att bearbeta boken och skriva ca 100 nya sidor. Den nya versionen av boken kommer även att komma ut på svenska under 2017.
Bästa hälsningar,
Mattias

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: