Från Holmes till Sherlock – några tidiga kommentarer

av Mattias Boström den 29 juli 2013

Min bok Från Holmes till Sherlock kommer inte ut förrän 21 augusti, men det har delats ut en del förhandsexemplar och under sommaren har det dykt upp några spridda, tidiga kommentarer om boken. De som har riktats bara till mig privat tar jag inte upp här, men jag kan nämna några som har skrivits i mer offentliga sammanhang.

”En riktig godsak!” (Bibliotekstjänst)

”En alldeles utmärkt bok om Sherlock Holmes … Läs den!” (Leif GW Persson, Expressen)

”I päronträdets skugga satt jag nu och läste Mattias Boströms bok ”Från Holmes till Sherlock”. Utgivningen sker först mot slutet av augusti så ännu ska jag inte recensera boken. Fast så mycket kan avslöjas som att det är en på många sätt spännande bok, där Sveriges främste Sherlock Holmes-nörd flanerar – eller springer i ett virvlande nyfiket tempo, än hit och än dit – genom myriader av fakta om både författaren/läkaren Arthur Conan Doyle och detektiven Sherlock Holmes; i litteratur, på film och teater, i teve och verkligheten.” (Bengt Eriksson, Ystads Allehanda, samt i Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda)

”… meget underholdende skriver om den lange vej fra Baker Street i slutningen af 1800-tallet og frem til idag. Det er en rigtig god bog, vi bestemt kan anbefale.” (Sherlock Holmes Klubben i Danmark)

”Tjockfull med härligt värdelöst och omistligt vetande om Sherlock Holmes! Oemotståndlig och underhållande!” (en bokhandlare på Twitter)

”Har sträckläst mitt förhandsex av ”Från Holmes till Sherlock”. Initierat, lättläst, roligt – alltså, HURRA, så bra den är.” (en annan bokhandlare på Twitter)

”Efter att jag har läst Från Holmes till Sherlock från pärm till pärm, så är jag nu övertygad om att Mattias Boström är Sveriges svar på Vincent Starrett.” (The Baskerville Hall Club of Sweden)

Att få vara Sveriges svar på Vincent Starrett är definitivt något av det finaste man kan vara i Sherlock Holmes-världen. Starrett skrev på 1930-talet den klassiska fackboken The Private Life of Sherlock Holmes och är en ikon och stor inspirationskälla inom sherlockianska sammanhang.

En annan rolig grej var förresten när Bengt Eriksson skrev följande i Ystads Allehanda (samt i Kristianstadsbladet och Trelleborgs Allehanda):

”Förslag till Svt/TV4: Gör en dokumentärserie med Sveriges främste sherlockian – ja, nörden – Mattias Boström som programledare. Låt honom sitta och jämföra formuleringar, filmscener och illustrationer, originalberättelser och alla pastischer. Arbetstitel: ”Jakten på den riktige Sherlock Holmes””

Absolut, jag ställer gärna upp om erbjudandet kommer.

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Bengt Eriksson juli 29, 2013 kl. 16:56

Jag mejlar in det som programförslag till SvT.

Bokverket, Göran Fagerström juli 29, 2013 kl. 21:35

Mattias, roligt med så många positiva reaktioner redan innan boken kommit ut! Men berätta vad det är/var som gör att du blivit så fascinerad av SH! De flesta historierna är ju korta och inte några större ”whodunnit” precis. Är det dimman över såväl London som Dartmoor? Och hur stort är SH-intresset i Sverige?

Mattias Boström juli 30, 2013 kl. 0:48

Bengt: Vilken strålande insats!

Göran: Det där låter som något jag borde skriva ett helt inlägg om. Hinner nog inte just nu i dagarna (måste förbereda två Holmesföredrag), men håll utkik här framöver.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: