Pappa i kiss-och-bajs-åldern

av Mattias Boström den 10 juni 2013

Det är runt trettioåtta år sedan jag senast befann mig i kiss-och-bajs-åldern. Nu har jag hamnat där igen. Min vanligtvis varierade vokabulär i hemmet har bantats ned till att huvudsakligen bestå av ord som kiss, bajs, prutt och någon enstaka fjärt.

Det här är en utveckling som jag var helt oförberedd på. Jag hade redan i förväg tänkt att jag inte skulle babyjollra med mitt barn, utan faktiskt konversera med henne med en vuxen människas röst. Det har jag hittills lyckats med, även om min stämma är några snäpp puttenuttigare än jag räknat med. Men att det mesta av denna konversation skulle vara kiss-och-bajs-relaterad tog mig på sängen.

Jag är i vanliga fall en ganska pryd person när det gäller ordval. Jag slänger mig inte med kiss och bajs i korridoren på jobbet. Jag ropar inte prutt på pendeltåget. Men när det rör Molli är det ingen hejd på mig. Det formligen forsar ”kiss” och ”bajs” ur min mun. Och jag finner fler tillfällen att yttra orden än vad hon i sin tur hinner producera i blöjan. Ibland vid skötbordet sjunger jag på för tillfället populära refränger – eller Povel Ramel för den delen – men byter ut vartenda ord till bajs. Än så länge har detta varit begränsat till hemmet, men i takt med att Molli växer sig större kommer jag att föra ut detta språkbruk på gator och torg.

Och en sak är säker. Mollis första ord kommer inte att bli mamma. Det kommer bli bajs.

{ 6 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

H Öhrn juni 10, 2013 kl. 0:14

Vad hände med att första ordet skulle vara Sherlock…

Mattias Boström juni 10, 2013 kl. 0:22

H Öhrn: Jag jobbar fortfarande på det. Men jag har insett att den största faran att det inte blir så är jag själv – med mitt nuvarande språkbruk motarbetar jag mig själv mer och mer för varje dag. Men jag försöker köra lite pavlovskt och säga ordet Sherlock medan jag klappar henne på ryggen.

Malin Nilsson Norén juni 10, 2013 kl. 8:49

Slå dig lös! Det första året snackar man skit med alla. Trots detta var vår sons första ord ”da” vilket betyder ”dator”. Sherlockprojektet är inte förlorat. Tillåt mig föreslå en lämplig leksak: http://tinyurl.com/qgszzmw

Mattias Boström juni 11, 2013 kl. 23:11

Malin: Vilken söt lekkamrat! Jag ser med spänning fram emot Mollis första ord. Än så länge har det bara varit ”ga”. Vilket i och för sig kan tolkas som gamäng eller Gandalf. Vi får se hur det utvecklar sig.

TkJ juni 12, 2013 kl. 4:07

Andra sonens första ord var pappa. Första sonens ord var… Google. Jag skämtar inte.

Mattias Boström juni 12, 2013 kl. 9:15

TkJ: Google! Det är helt obegripligt roligt.

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: