Från stand up till Sherlock Holmes

av Mattias Boström den 03 mars 2012

Den här våren skulle jag göra en ambitiös satsning på att bli en bredare komiker – och bli så pass bra att jag kvalificerade mig att vara förkomiker åt proffsen på betalklubbarna. Nu blir det inte så. Jag lägger ned den satsningen. Och det är verkligen helt i sin ordning.

Jag började stand up-säsongen med att experimentera en hel del. Testade nya sätt att framföra mitt gamla material och skrev helt nytt material som i mitt tycke borde tilltala en bredare publik. Jag hade ju sett hur andra komiker med ganska enkla medel fick publiken att vika sig av skratt, medan jag själv ibland konstrade till det för mycket. Men hur jag än testade så funkade ingenting särskilt bra och jag kände mest hur jag blev sämre och sämre. Trots att syftet var att gå från smal nördhumor till bredare folkhumor.

Men så plötsligt en kväll på Maffia Comedy Club bestämde jag mig bara för att strunta i allt det nya och köra lite grand på samma sätt som jag började med stand up en gång i tiden, vilket egentligen är för bara drygt ett år sedan. Glad nördsmart humor. Enda skillnaden var väl att jag hade flyttat runt på skämten lite grand, så att första skämtet framställde mig som lite töntig, snarare än som en besserwisser. Det var lättare att direkt få publiken på min sida på det sättet.

Och den här återgången till gamla humor-Mattias blev lyckad. Det kändes så skönt – jag hade i själva verket inte haft något riktigt bra klubbgig sedan i augusti… Visserligen några halvdana under hösten, men ingen riktig fullträff. Det stora undantaget under hösten var i så fall min enmansshow ”Jakten på guldstjärnan”, som jag tyckte fungerade riktigt bra. Tanken var att jag nu under våren skulle köra showen någon gång på nytt och även uppträda med den på några andra orter – Göteborg, Lund, Ystad var planen. Orter där jag har tillräckligt många gamla vänner för att locka publik. Men allting förändrades fullständigt för några få veckor sedan.

Det var i samband med SVT:s sändning av BBC-serien ”Sherlock” som jag bestämde mig för att skriva den stora svenska fackboken om Sherlock Holmes. Det är ett intresse som jag haft sedan jag gick på högstadiet för 25 år sedan och många gånger har jag tänkt att jag skulle skriva en rejäl bok om detektiven. Men antalet fackböcker om Sherlock Holmes som kommer ut – främst i England och USA – är stort och jag har aldrig känt att jag kunde bidra med något unikt. När jag nu började tänka efter så insåg jag dock att jag sitter inne med en del kunskap och till viss del sådant som inte särskilt många är insatta i, speciellt det som rör Sherlock Holmes ur ett svenskt perspektiv. Dessutom vill jag berätta om succén kring Sherlock Holmes på ett sätt som mig veterligen ingen annan gjort tidigare. Det blir en 300-sidig bok med huvudsakligen text och inte särskilt många bilder – rikligt illustrerade böcker om Holmes finns det redan mängder av på den internationella marknaden. Det kommer handla om hur Holmes blev en framgång, alltifrån Conan Doyles debut 1887, och sedan fortsatte vara en framgång långt efter att författaren dött, ända fram till våra dagar när Sherlock Holmes förmodligen är mer inne än någonsin förut. Om det är någon gång en sådan här bok ska skrivas så är det just nu – kanske kommer vi aldrig mer se en sådan boom som råder för tillfället.

Boken har arbetsnamnet ”Från Holmes till Sherlock” och utkommer med stor sannolikhet våren 2013. Överenskommelse med ett bokförlag är gjord. Jag vill att boken ska bli som en spännande dokumentär, inte riktigt den vanliga typen av fackbok om Sherlock Holmes. Det ska vara som en fascinerande biografi, men istället för att bara handla om Sherlock Holmes ska det kretsa kring personerna, företeelserna och trenderna som har fått den här fiktiva figuren att bli mer levande än många riktiga historiska personer. Och jag vill visa hur varje tid har sin Sherlock Holmes, hur han förändrats i takt med att samhället och vi människor förändrats. (Läs gärna mer om tanken med boken på SherlockHolmes.se – och missa inte att den sajten nu även har en Facebooksida.)

Det här är det största bokprojekt jag någonsin gett mig in i. Samtidigt är det ett bokprojekt jag förberett mig för i 25 år. Jag älskar halvårsprojekt och det här är just ett sådant. Om boken ska komma ut under våren 2013 så behöver den vara färdigskriven i augusti 2012. Därefter återstår redigering, layout och framtagande av förhandsexemplar, så att förlagets säljavdelning i god tid kan dela ut läsning till bokhandelskedjornas inköpsgrupper i oktober. Det är långa ledtider inom förlagsbranschen och jag känner ju till allt sådant eftersom jag själv jobbar i den världen. Detta innebär ett hektiskt tempo för mig under de närmaste sex månaderna, helst ska jag fr.o.m. nu skriva ca 12 färdiga boksidor i veckan. 12 extremt faktafyllda boksidor som kräver mycket research… Det är lätt att räkna ut att min fritid inte kommer räcka till något annat över huvud taget framöver. Så jag säger därför tillfälligt farväl till stand up-världen, men lägger till ett ”på återseende”. Det passar utmärkt att ta en paus just nu, när jag ändå insett att den nördsmarta humorn är min grej och jag faktiskt känner att jag inte längre vill satsa på att bli bred komiker som ska kunna roa en hel krogpublik. Om det är något som jag är duktig på så är det att inse vad som är mina svaga sidor och därför istället inrikta mig på att bli ännu bättre på det jag redan är bra på. Jag kommer tillbaka till ståuppandet, på ett eller annat sätt, men exakt hur har jag ingen aning om. Jag planerar aldrig så långt in i framtiden. För några dagar bestämde jag mig för att avboka resten av vårens gig, med undantag för ett – den 30 april ska jag ståuppa i drygt 10 minuter på Boulevardteatern. Jag älskar den scenen, kom gärna dit!

Och så var det ju min show. Som det ser ut just nu vet jag inte när jag kommer att sätta upp den igen. Eller ens om jag någonsin kommer göra det. Så därför har jag bestämt mig för att – åtminstone tills vidare – lägga ut den offentligt på Youtube. Det är förstås inte samma sak att se den på datorskärmen som att vara på plats i publiken, men jag hoppas ändå att den ska roa er.

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Anders Wiggström mars 3, 2012 kl. 15:51

Mattias!
Det första som slår mig när jag med stort intresse läser om din nya bok om Sherlock Holmes är att det vore synd om den bara finns tillgänglig för den svenska marknaden. Kommer du att översätta den till engelska? Jag är nämligen helt säker på att det kommer att bli en bok som skiljer sig från mängden bland det 100-tals faktaböcker som kommer ut på engelska varje år. Dessutom är det ju mycket spännande att den är skriven ur svenskt perspektiv. Jag ser verkligen fram emot den bok!

Mattias Boström mars 3, 2012 kl. 18:42

Anders: Jag hoppas att den kommer ges ut på engelska också, för jag tror verkligen att den skulle ha något att erbjuda som inte finns i någon annan bok på marknaden. Men just nu är det kanske att gå händelserna lite i förväg – jag måste komma lite längre med skrivandet innan jag vet exakt hur intressant boken blir för andra språkområden. Dock kommer jag säkert inte att översätta den själv, utan i första hand få något brittiskt eller amerikanskt förlag att köpa översättningsrättigheter. Det svenska perspektivet kan de förstås mildra något i så fall, även om just de bitarna snarare blir exemplifieringar än dominerande beståndsdelar.

hannah mars 4, 2012 kl. 19:37

vilken spännande infallsvinkel på en så känd figur! jag är totalrookie när det kommer till sherlock holmes, upptäckte hela den sherlockianska världen iom BBCs Sherlock, läste En studie i rött igår och jösses vilken bra bok! lycka till med ditt skrivande och keep up the good work med sherlockholmes.se och facebooksidan :)

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: