Min Sherlock Holmes-adventskalender

av Mattias Boström den 11 december 2011

Förutom på den här bloggen är jag just nu ganska aktiv på min andra stora sajt, www.sherlockholmes.se. Mest är det små notiser med Holmesnyheter, bl a om nya Hollywoodfilmen och den kommande andra säsongen av BBC:s tv-serie ”Sherlock”. Min ökade aktivitet där är antagligen bara tillfällig – ibland går det ett halvår utan att jag lägger upp något nytt. Men det är lätt hänt eftersom jag hoppar så mycket mellan olika intressen. Jag vet dock att min fascination för Sherlock Holmes alltid består.

Det som gör att jag är extra flitig på Holmesfronten nu under december är min adventskalender. Varje dag fram till julafton publicerar jag ett nytt youtubeklipp där jag pratar om något föremål ur min Sherlock Holmes-samling. Det är första gången som jag spelat in youtubeklipp på det här sättet – de flesta klipp jag tidigare publicerat är videoupptagningar från mina stand up-gig.

Och faktiskt finns det en viss stand up-baktanke även här. Sherlock Holmes är ju ett ämne som jag obekymrat kan prata om hur länge som helst. Och det är något som jag vill föra in i mitt ståuppande, att känna trygghet på scenen och avslappnat bara kunna prata på. Sedan gäller det förstås att få in humoristiska knorrar på stand up-scenen, men det kommer att komma automatiskt när jag väl nått tryggheten och det avslappnade. I ståuppandet har jag hittills varit väldigt manusbunden – även om jag förstås försöker få det att inte se ut så – men jag kommer jobba hårt närmaste halvåret på att lära mig improvisera. Lite som jag gör i adventskalendern, där jag bara plockar fram några grejer ur Holmessamlingen, sätter igång kameran och oförberett börjar prata. Och inte gör några omtagningar. Det får bli som det blir, och det ställer krav på mig att prestera direkt och att tänka snabbt.

När de 24 luckorna i kalendern är avklarade ska jag försöka fortsätta med improviserade Youtube-filmer, dock inte nödvändigtvis om Holmes. Kameran blir min krävande publik som får mig att skärpa mig.

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: