Jag måste sluta skjuta upp vänskap

av Mattias Boström den 30 november 2011

Det väcks så mycket tankar hos mig när någon jag känner dör. Noah Johansson blev bara 26 år och att han nu inte längre finns bland oss är så fruktansvärt tragiskt. En så schysst och snäll kille och en riktigt kul komiker med egen stil som verkligen stack ut. När jag kollar i min giglista ser jag att vi har ståuppat samtidigt vid fyra tillfällen under det senaste året, men jag tror att vi har sprungit på varandra ytterligare någon gång. Och så drog vi iväg och käkade burgare en gång när ingen av oss skulle uppträda förrän i andra akten. Så när jag säger att jag kände Noah så är det väl bara med knapp marginal sant.

När jag dök in i ståuppvärlden för ett år sedan blev jag snabbt kompis med mängder av komiker, främst de som uppträder på rookieklubbarna. Man lägger som en självklarhet till varandra på Facebook och man möts och skiljs ofta med en kamratlig kram. Man pratar lite precis före gigen och ibland kanske man samåker till något gig utanför Stockholm. Det är nästan en nödvändighet att bli kompis med så många som möjligt, eftersom nätverkandet är så viktigt i ståuppvärlden. Man behöver kunna ha snabb kontakt inför gig och har man inget nätverk så står man till stor del utanför de chanser som dyker upp titt som tätt. För att över huvud taget kunna nå någonstans behövs ju inte bara järnvilja, tidsuppoffring och åtminstone en gnutta talang, utan även nätverkande. Men kompisskapet är också ett skyddsnät. Det är en så oerhört utsatt position att vara ståuppkomiker, inte bara kravet att ensam underhålla en publik utan även att kunna resa sig efter ett misslyckat gig, och utan mina komikervänner hade jag inte klarat det. Så även om jag inte egentligen känner mina vänner så är jag beroende av dem. Det kan utifrån verka vara en väldigt ytlig bekantskap – jag vet nästan ingenting om mina komikervänner utöver det de skämtar om. Men samtidigt står vi varandra nära, för vi delar drömmar och det brinnande intresset. Och vi håller om varandra.

Noahs bortgång fick mig att börja tänka. Det är så oerhört lätt att skjuta vänskap på framtiden. Jag vet inte om just Noah och jag hade blivit närmare vänner utanför rookieklubbarna. Kanske inte, vi var nog ganska olika. Det får vi aldrig veta. Men det finns en lång rad kompisar – både i komikervärlden och annorstädes – som jag skulle vilja umgås med lite mer, för jag känner att det skulle kunna bli en bra vänskap. Men jag skjuter på det. För att inte tala om gamla vänner som jag ständigt försakar. Jag har så mycket projekt på gång hela tiden och prioriterar detta – och placerar mitt bekräftelsebehov i främsta rummet. När jag umgås med kompisar på fritiden är det nästan alltid nyttobetonat, med ett tydligt mål eller som en del av ett projekt. Det var inte så förr, men jag har mer och mer hamnat i det beteendet. Jag lyckas ibland övertyga mig själv om glädjen i att umgås utan mål, och jag blir så lycklig varje gång jag gör det. Det är så befriande. Och det är så lugnande för min hjärna som annars ständigt är på högvarv.

Jag har på många sätt blivit en person med allt färre nära vänner. Jag ser ju hur det är jag själv som har orsakat detta, jag tar nästan inga initiativ själv längre på den fronten. Jag är riktigt kass på att umgås bara för att umgås. Både jag och min hustru Christina är ganska asociala på fritiden, vi håller oss mycket för oss själva. Vi är dåliga på att bjuda hem folk, och vi får sålunda väldigt sällan inbjudningar hem till andra. Det är självklart något vi kan göra något åt, men ändå gör vi det inte.

För egen del tror jag att Facebook och Twitter till viss del rent tidsmässigt har fått ersätta annat umgänge. Och jag älskar ju det digitala umgänget. Men jag börjar alltmer inse hur mycket jag saknar det fysiska mötet med vänner. Jag håller på att tappa en viktig del av mig själv – en del som kräver närvaro av vänner för att fungera. Som ett tvåkomponentslim med bara bas och ingen härdare. Jag kan inte längre bara skjuta upp det.

{ 6 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Mats Karlström november 30, 2011 kl. 11:49

Känner igen det där. Gör själv likadant. Jag tror det handlar om att det är lätt att bli ”ett barn av sin tid”. Att ta till sig de umgängesmodeller som råder. Och de sociala medierna har gett oss en rätt fragmentariserad modell som nutidsmall. Vi intalar oss att vi har bra koll på vad våra vänner och bekanta gör, när det tvärtom är så att det djupa samtalet till dels har avstannat. Utan att vi för den skull kan frigöra oss från den där känslan av att jag borde ha….

Ska vi bryta mönstret. Vad sägs om att ta med dig frun och komma över på en TP-kväll framöver. Efter jul när barren är bortsopade och lugnet lägrat sig igen.

AgnethaF. november 30, 2011 kl. 11:51

Så fantastiska bra skrivet, sanning, ärlighet , funderingar och självdistans…Ja du Mattias, Stand-Up världen verkar grymt hård. Hoppas det är slut med tragedier nu. Noah skulle LEVA :¨(..han var ju så fin. Kram till dig!

Mattias Boström november 30, 2011 kl. 13:54

Mats: TP-kväll låter fantastiskt trevligt! Vi köpte dessutom ett spel häromveckan som heter Retro som verkar kul. Och lite medvetet är det ett spel där man måste vara minst tre personer…

Agnetha: Standupvärlden är samtidigt varm och mjuk. Men insatsen är hög – självkänslan kan få sig en rejäl knäck.

Roberto Leander november 30, 2011 kl. 16:40

Väldigt bra skrivet, tror att många känner igen sig i det du skiver….jag är en utav dom.

Johanna Wistrand november 30, 2011 kl. 19:32

Jag känner igen mig, Mattias! Jag har glömt hur man umgås utan att det är nyttobetonat på något vis. Min mamma och mormor var likadana: de skrev t ex böcker med sina vänner eller boyfriends. Det är på gott och ont. Hemma pysslade man med sitt på sitt rum, men inte umgänge tillsammans (utom vid måltiderna, där florerade det muntliga berättandet).Vi hade inte ens en ordentlig soffa att samlas i. Dina tankar här väcker tankar hos mig. Att umgås utan särskilt mål, att inte glömma hur nyttigt (jäklar nu blev jag nyttoinriktad igen) det är. Spela spel tillsammans t ex , otänkbart i mitt liv, det är ju inte producerande! Nä, här ska det också bli ändring! Ska försöka lära mig spela spel. Eller pyssla ihop åtminstone. Julpyssla t ex, ett gäng :-)
Johanna

Mattias Boström december 1, 2011 kl. 1:09

Roberto: Tack! Intressant att så många känner igen sig i det jag skriver om. Man tror så lätt att man är ensam om sina tankar.

Johanna: Just det där att en fritidssyssla inte är produktiv – jag har blivit mer och mer på det sättet. Det är helt åt helskotta. Men ändå kan jag ägna timmar i sträck åt Facebook, eftersom jag tolkar det som produktivt, som någon sorts marknadsföring av mig själv. Och det är jättehemskt att jag bara tänker så.

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: