Vår vackra Liljeforslykta

av Mattias Boström den 27 november 2011

Christina och jag var på julmarknad på Hovstallet igår. Vi var där för något år sedan också och gillade det, inte minst för att vi även fick möjlighet att se några av de kungliga vagnarna. I år tittade vi inte så mycket på de historiska bitarna, utan koncentrerade oss på hantverkarna. Det blev handlat julkrans med omisskännlig tjärdoft samt ett vackert handstöpt femarmat ljus. Och den här julen ska vi verkligen försöka ta slut på några av alla de ljus vi köpt genom åren…

Dessutom blev vi alldeles förälskade i en typ av lykta vi aldrig hade sett förut. Tydligen är den väldigt populär i Uppsalatrakten och går under namnet Liljeforslyktan, uppkallad efter Carin Liljefors (brorsbarn till Bruno Liljefors) som skapade vackra silhuetter på 20-talet. Hennes far konstruerade en lykta åt silhuetterna och uppmanade henne att börja ta fram sådana lyktor vid sidan om de halmbockar hon redan tillverkade. Hantverket har sedan gått i arv och det är Carins barnbarn Kristina Sundberg som idag tillverkar halmbockarna och lyktorna.

Motiven på lyktorna är till stor del efter de gamla silhuettmönstren. Speciellt Uppsalamotiven är tydligen populära, men vi valde en väldigt traditionell med julmotiv. Den hänger nu i köksfönstret. Oerhört stämningsskapande!

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Elisabeth november 27, 2011 kl. 23:30

Vilken fin lykta.. =) Mysigt med julmarknad.. =)

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: