Skratt- och applådanalys av ”Jakten på guldstjärnan”

av Mattias Boström den 29 oktober 2011

Förra veckan hade jag premiär för min enmansshow ”Jakten på guldstjärnan”. Från början var det tänkt att den skulle bli 45 minuter, men efter att ha skrivit en massa manus – och ändå strukit massor – slutade det med en 69 minuter lång show. Det tog verkligen på krafterna att köra soloshow så länge, samtidigt som jag kände mot slutet att oj är det redan över.

Nu har jag tittat igenom showen och noterat att jag fick 102 spridda skratt (dvs delar av publiken skrattade), 69 normalskratt (hela publiken skrattade) och 35 stora skratt. Och så fick jag 28 spontanapplådor (varav 4 spridda applådor). Jag har prickat in alla publikreaktionerna i följande diagram. I höjdled ser man antalet sekunder som skratten och applåderna varade, och i sidled ser man tidpunkt i showen.

Vad har jag då lärt mig av min analys? Jo, ett antal saker:

  • Jag var orolig för att sista tredjedelen inte skulle bli tillräckligt stark. T.o.m. efter showen var jag fundersam över detta. Men där är det ju fullt av skratt och applåder! När man tittar på diagrammet inser man i själva verket att det är det som är föreställningens starkaste del.
  • Ingenstans i showen är det helt tyst från publiken under särskilt lång tid. När jag nu ska försöka korta ner showen med ca 20 minuter är det därför inte sådana ställen jag kan leta efter.
  • Inte heller är jag orolig över avsnittet mellan minut 15 och 20 i föreställningen. Det är ett allvarligare parti, där avsaknaden av större skratt är helt medveten, men som vid premiären istället avslutades med en 8 sekunder lång applåd.
  • För att kunna korta ned 20 minuter så måste jag gå in och plocka bort enskilda saker istället för några längre sjok. Någon mening här och där. Speciellt har jag noterat vissa konstruerade skämt som inte gav mer än en blå markering eller en två sekunder lång röd. Nästan alla gröna (stora skratt) och kryss (applåder) kommer som reaktion på sanna saker som verkligen är hämtade ur mitt liv. Det är nog den viktigaste lärdomen av allt. Att i showsammanhang är det berättandet som är det viktiga, inte sju snabba punchlines på raken.

Efter premiären fick jag en hel del positiva kommentarer via nätet. Eftersom Facebook- och Twitterkommentarer snabbt rullar in i glömskan gjorde jag ett worddokument med alla citaten, som jag kan ta fram i framtiden när man plötsligt tvivlar på sin egen förmåga. Jag genererade även ett ordmoln med de vanligast förekommande orden i dokumentet.

Här är ett klipp ur showen:

Och här är en bild som Niklas Dahlqvist tog:

Om du missade föreställningen så kommer en ny chans den 20 november, men då på teatern Improvisation & Co på Hagagatan 48 i Stockholm. Läs mer på evenemangssidan för Jakten på guldstjärnan. Biljettköpsinformationen kommer inom de närmaste dagarna.

Till sist något som jag verkligen kan rekommendera: prenumerera på mitt nyhetsbrev. Jag har tänkt att mejla ut det 1-2 gånger/månad och det kommer innehålla fullständig information om mina kommande gig och showtillfällen.

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Johan oktober 31, 2011 kl. 21:36

Riktigt roligt att det gick så bra! Grattis!

Mattias Boström november 6, 2011 kl. 19:52

Tack Johan!

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: