Om Skrattstock – och nyheter om min första egna stand up-show!

av Mattias Boström den 30 maj 2011

I lördags gick tioårsjubilerande stand up-festivalen Skrattstock av stapeln på Långholmen. Bara några hundra meter från Västerbron och Stockholm Marathon som pågick samtidigt. Nio timmar med humor. Som tur var slapp vi regn, men lite kyligt var det från och till. Solen fick förresten en jätteapplåd när den tittade fram vid tretiden.

När jag tidigare i våras kom tvåa i tävlingen BungyComedy så var priset att få uppträda på just Skrattstock, tillsammans med ett fyrtiotal av Sveriges bästa stand up-komiker.

Vid 12.30-tiden var det min tur att framträda inför publikhavet, som vid den tidpunkten bestod av kanske 800 personer. Senare på dagen blev det ännu mer fullsatt på gräsmattan och på bänkarna och i skogsbacken, och då uppgick publiksiffran säkert till 2 000. Så här såg det ut strax innan jag gick upp på scenen:

Tre minuter hade jag till mitt förfogande. Och jag använde mig av ganska exakt 2 minuter och 58 sekunder. Jag körde i princip samma material som jag körde i BungyComedy-finalen. Det var häftigt att få uppträda för en så stor publik. Men det var svårare än jag hade trott att köra utomhus. Jag tyckte mig se på publiken att de hade kul, men jag hörde inte skratten särskilt tydligt. Det gick därför inte riktigt att surfa på någon skrattvåg, så det var bara att leverera skämten i kvick följd och göra sitt bästa. I efterhand har jag tittat på två olika inspelningar av mitt gig. På den ena hörs det ganska okej med skratt och på den andra bara väldigt svagt med skratt – helt beroende på var kamerorna var placerade. När man ståuppar inomhus brukar det ju inte skilja så mycket i skrattvolym mellan olika delar av lokalen. Intressant lärdom. Jag tror att det var fler komiker som hade liknande upplevelser under dagen. Men när vissa komiker – t ex Özz Nûjen och Al Pitcher – verkligen fick med sig hela publiken så hördes skratten rejält.

För mig blev Skrattstock en fantastiskt kul dag. Inte bara tack vare de tre minuter som jag stod på scenen, utan nästan ännu mer tack vare de totalt tio timmar som jag befann mig på festivalplatsen. Småpratet bakom scenen med komikerproffsen, övriga arrangörer och mina Bungykompisar och andra bekanta. Att få möjlighet att se en massa skickliga komiker uppträda. Att bara få vara en del av ett sådant här arrangemang. Stort tack till arrangörerna med Janne Westerlund och Jakob Öqvist i spetsen! Och till Klas Åkerblom som basade för BungyComedy-timmarna i programmet!

BungyComedy och Skrattstock har varit mina två stora delmål i min begynnande komikerkarriär – det är idag drygt sex månader sedan min debut. Nu är det dags för nästa delmål. Och det kommer den 19 oktober (skriv upp det i almanackan). Då sätter jag nämligen upp min första stand up-show. 45 minuter där jag står helt själv på scenen på Boulevardteatern. Arrangör är Mindflyers/BokaStandup.se och showen ingår i ett kluster av shower som deras egna komiker kommer att ge. Jag vet inte så mycket mer i nuläget, men jag lovar att återkomma med fler detaljer framöver.

En sak vet jag dock. Den här showen kommer bli en av mitt livs största utmaningar. Och det känns härligt!

Klicka om du vill läsa mer om mina stand up-gig

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: