Nu skapar vi allemansprojekt

av Mattias Boström den 25 augusti 2010

Häromveckan bloggade jag om några av mina misslyckade nätprojekt. Eller nåja, så himla misslyckade är de kanske inte – det är bara det att jag inte kommit så långt med dem. Och jag är osäker på om jag någonsin kommer hinna slutföra dessa projekt, så om någon annan vill ta över dem är det bara att ta för sig. Jag ser dem som allemansprojekt.

Min kompis David Stark – @Popfabriken på Twitter – gillade tanken på detta och vi facebookade lite om hur allemansprojekt egentligen skulle kunna fungera om man faktiskt förverkligade idén. Ja, David gillade tanken så till den milda grad att han nu reggat och skapat sajten allemansprojekt.se – där även jag kommer att vara delaktig. Nu till en början handlar det mest om att bygga upp själva sajten, men tanken är att vi ganska snabbt ska komma igång så att sajten kan börja fungera på riktigt. Där ska man kunna registrera projektidéer som är för bra för att bara rinna ut i sanden, men som man själv kört fast med eller som man aldrig kommer hinna genomföra på egen hand. Och där kan driftiga personer leta efter goda idéer som bara skriker efter att få bli vidareutvecklade. Och när projekten är färdigutvecklade behövs förmodligen någon som förvaltar dem vidare.

Det här handlar i första hand inte om pengar. Många bra nätprojekt ger ju inte primärt några stora ekonomiska vinster. Istället är det ofta den cred som projektet ger som är det viktiga. Och genom allemansprojekt-sajten ska man lätt kunna hålla koll på vem som ska ha cred för olika delar av ett projekt. Om ett projekt faktiskt leder till ekonomisk vinst så bör denna cred-uppdelning också kunna vara vägledande. Men det är saker som vi får försöka lösa i takt med att sajten växer. I första hand så gäller det att skapa denna samlingsplats för goda idéer.

Nu behöver vi all hjälp vi kan få med att bygga upp sajten. David håller just nu på att formulera upplägget och en bloggpost om detta är på gång på allemansprojekt.se, så håll utkik efter detta. På Twitter hashtaggar vi konversationen om projektet med #allemansprojekt. Själv twittrar jag om detta projekt via mitt konto @mattiasb.

Det ska bli väldigt intressant att se om folk är villiga att dela med sig av projektidéer på det här viset. Jag tror faktiskt att det kommer att funka. Min förhoppning är att idésprutor, utvecklare och förvaltare kommer hitta varandra genom sajten och att dessa samarbeten i sin tur kommer leda till många andra spännande projekt.

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Magnus Carling augusti 27, 2010 kl. 15:18

Hej Mathias!

Det är en riktigt bra idé du har där, och jag tror stenhårt på den. Kommer jag på någon bra idé ska jag gärna bidra.

Hälsningar,
Magnus

Mattias Boström augusti 27, 2010 kl. 17:37

Magnus: Åh, vad kul att höra! Vi ska göra allt vi kan för att göra sajten så bra och användningsbar som möjligt.

ulrica Marmfeldt Lindgren september 6, 2010 kl. 14:21

Hej

Gud vad bra! Jag är en idespruta och vill gärna diskutera mina ideer med andra. Hinner jag inte ta tag i dem själv så lägger jag ut dem på
allemansprojekt.

Lämna en kommentar

{ 2 trackbacks }

Föregående post:

Nästa post: