Fyra år sedan sist, men nu är jag tillbaka med en ny sudokubok

av Mattias Boström den 27 juni 2010

Hösten 2005 var en galen tid. Sudoku blev på några månader en fluga av gigantiska proportioner. Och efter julen det året kan man nog säga att en lika gigantisk flugsmälla tog död på trenden.

Jag har samarbetat med Kristoffer Lind på förlaget Lind & Co om en rad böcker genom åren. 2005 hade Kristoffer snappat upp sudokutrenden från England eller USA – innan sudoku var ett känt begrepp i Sverige – och hade bestämt sig för att ge ut en sudokubok av en engelsman. Av någon anledning råkade jag haspla ur mig att det där kan väl lika gärna jag fixa åt honom.

Nu var det inte så lätt som jag först trodde. Men efter en hel del detektivarbete lyckades vi få tag på en sinnrik programvara som kunde simulera en mänsklig sudokukonstruktörs arbete, dvs lägga in svårighetsgrader på ett sådant sätt att det skulle bli ett flyt i själva lösandet. Det hade förstås varit möjligt att konstruera alla sudokupusslen helt och hållet för hand, men då hade jag nog bara hunnit producera en enda bok – istället för det tiotal titlar det sammanlagt blev under hösten 2005 och våren 2006.

Det här var en helt ny bokgenre och vi experimenterade ganska friskt. Vi gjorde normalsvåra böcker och extremt svåra. Vi gjorde dem i vanlig pocketstorlek och som tjocka storpocketar. Vi hittade på egna varianter med bokstäver och testade liknande sifferpussel, t ex kakuro. Jag lyckades till och med klämma in Sherlock Holmes i en av dem. Och vi gav ut månadstidningen Sudoku etc., som mestadels såldes i lösnummer i tidningsställ ute i butiker och kiosker. På min bibliografisida finns hela sudokuproduktionen uppräknad.

Fram mot vårkanten 2006 gick det dock väldigt trögt, så vi slutade producera nya böcker och vi lade ned tidningen. Sudoku fortsatte i och för sig att leva vidare som ett inslag i dagstidningar, men på bokfronten var det dött.

Eller egentligen dog det aldrig riktigt. Sudokuböckerna hade redan fått sina hyllplan ute hos bokhandlarna och det fortsatte att sälja, om än i långt mindre omfattning. Det tickade på, som det heter i branschen.

Så för knappt två år sedan gav Kristoffer ut några av våra mest populära sudokuböcker i nytryck. Och de har också tickat på riktigt duktigt. Så bra att det faktiskt var dags att göra en ny sudokubok, den första jag har sammanställt sedan våren 2006. Den nya boken, som utkom härom veckan, heter Svåra sudokuboken och innehåller lika djävulskt svåra sudokun som Svart bälte i sudoku.

Så nu är det väl dags att återigen plocka fram en fras som jag använt vid signeringen av en och annan sudokubok: Trevlig lösning!

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: