Bra första vecka för vår bok om arga brev till radionämnden

av Mattias Boström den 14 maj 2010

Det har varit en riktigt kul första vecka med boken ”Nu har det banne mig gått för långt! Arga brev till radionämnden” (skriven av mig, Martin Kristenson och Fredrik af Trampe). Här är en sammanfattning av vad som skrivits och sagts.

Per Gudmundson skrev redan 28 april på Svenska Dagbladets ledarsida. Det var ingen direkt recension – däremot var det oerhört häftigt att med en humorbok hamna just på ledarsidan.

Aftonbladet hade den 5 maj nästan en helsida med citat ur boken och intervju med Martin Kristenson. Tyvärr finns den inte på nätet utan bara i papperstidningen. Men det såg fint ut, kan jag garantera.

Trampe var med hos Lotta Bromé i P4 Extra på själva utgivningsdagen. Lyssna här. Och i Gomorron Sverige i morse var Trampe med i Gomorron Sverige – inslaget blev hela tolv minuter! Titta här nedan eller på SVT Play.

Och tidigare i kväll recenserade Göran Everdahl boken entusiastiskt i Go’kväll. Se recensionen här (17:40 minuter in i programmet).

Det har varit skojigt att läsa alla blogginlägg om boken – här citerar jag lite ur dem:

En man med ett skägg: ”Det är en illa rolig bok som inte minst snabbskisserar det där Sverige som alldeles nyss omgav oss, som jag själv hade omkring mej upp på gymnasiet och som jag aldrig riktigt kommer att kunna förklara för mina barn. ’Jo förstår ni, på den tiden trodde vuxna människor att video var farligt. Och så fanns det folk som blev arga för att det var jazz på radio och teve samtidigt.’ ”

Literature connoisseur: ”Boström med flera har sammanställt en ytterst underhållande bok. Men den lämnar också en olustighetskänsla; är det verkligen möjligt att det funnits så många svenskar som känt ett sådant behov att påtala vad de själva tyckt varit olämpligt, att de faktiskt försöker få radio- och teveprogram fällda, för sådana petitesser som det vanligtvis är fråga om?”

Krisims blogg: ”Sammandraget av boken var att den var väldigt upplysande och riktigt intressant. Hoppas att en del av de klagande läser denna bok. Det skulle vara intressant att veta om de har samma åsikt idag som då. Var dessa program verkligen så stötande?” Betyg: 5 av 5

BookyDarling: ”Passar de som vill få perpektiv på mediedebatter, ges gärna som presentbok vid trevligt mingel.”

Ingrids boktankar: ”I dag är det tidningsfri dag men något ville jag läsa till morgonkaffet så det blev en av de böcker som kom i gårdagens hett efterlängtade paket från Adlibris- boken om de arga breven till radionämnden. Det skulle jag inte ha gjort (läst alltså)…nu får jag sätta på tvättmaskinen… jag skrattade så mycket att kaffet hamnade på bordduken i stället för i magen på mig.”

Malin Johansson: ”Vem gillar inte att skratta åt arga människor? För mig är det bland det mest underhållande som finns, människor som blir upprörda över små petitesser. Det är inte så passande alla gånger, men ack så roligt.” Betyg: 8 av 10

Anna-Lena Lodenius: ”Boken presenteras som en humorbok, och man skrattar en hel del. Men framför allt tycker jag den är en eminent beskrivning av ett Sverige som försvann i och med att TV-monopolet upplöstes. Det känns smått surrealistiskt att återvända till en tid när alla såg på samma program och när det som vi idag tycker verkar rätt harmlöst väckte en enorm vrede i stugorna.”

Och sist men inte minst så hade SVT:s frågesportsprogram Bubblan en fråga som handlade om vår bok – återfinns 25:20 minuter in i programmet som du kan se här.

Följ gärna oss på Facebooksidan Arga brev till radionämnden. Och läs extramaterial på vår bokblogg.

Boken kan på nätet köpas t ex via Adlibris eller Bokus. Förlaget är Känguru.

Föregående post:

Nästa post: