Böckernas musik – en låtlista på Spotify

av Mattias Boström den 09 maj 2010

Jag har sammanställt min allra första Spotifylista. Det var riktigt kul. Och oj vad det var musikaliskt vidgande och bildande för mig.

Jag har en ganska bred musiksmak – men utnyttjar det sällan. När jag ställs inför det enorma utbudet på Spotify så slutar det ändå med att jag lyssnar på ungefär samma artister som jag alltid brukar göra. Visserligen i vitt skilda genrer, alltifrån Sigge Fürst till Ziggy Stardust. Men jag behöver utmaningar för att vidga mina vyer.

Att skapa en tematisk Spotifylista är just en sådan utmaning som passar mig. Och skulle jag nu ändå göra min första lista så ville jag förstås att den skulle handla om böcker. Låtar om böcker, författare, läsning. Låtar som jag gillade sedan tidigare eller som jag lätt kunde fatta tycke för. Låtar som tillsammans kunde funka ihop på en lista, även om de sinsemellan var olika.

Jag kom på rak arm bara på tre låtar som passade in. The Book of Love, som visserligen inte är direkt litterär men som ändå har något bokigt i titeln. Jimmy Durantes gamla sång om första gången han läste en bok. Och så Wuthering Heights med Kate Bush, som jag minns från min ungdom – men då fattade jag aldrig vad den handlade om, kanske för att det inte är helt lätt att urskilja vad Kate B egentligen sjunger på alla ställen.

Tre låtar blir inte mycket till lista, så då började jag Spotify-söka på nyckelord som book, literature, library, reading etc. Och genom att googla hittade jag tips om andra låtar med litterär koppling. Jag valde ut sådana jag gillade eller som talade till mig på något sätt. Jag skulle inte vilja påstå att Bomani ”D’mite” Armahs låt Read A Book är en favorit, men jag tyckte att den var kul att plocka med som en kontrast till de mer snälla valen.

Det intressanta är att jag plötsligt hittade artister som jag kunde tänka mig att lyssna mer på. Jag hade aldrig hört talas om The Houghton Weavers, kanske för att brittisk folk music aldrig varit någon grej för mig. Ändå sitter jag just nu och lyssnar på annat ur deras repertoar. Detta tack vare att jag blev så förtjust i Joyce The Librarian, en söt och lite sorglig sång om kärlek och innestängda känslor.

Och så upptäckte jag Moxy Früvous, ett kanadensiskt folkpopband med politisk satir som sitt speciella kännemärke. Kan tänka mig att lyssna mer på dem. Jag lär säkert även återkomma till Ben Rudnick & Friends, även om deras musik egentligen mest är tänkt som barn- och familjevänliga låtar. Och även om jag inte är något countryfan kan jag inte låta bli att gilla Tom T Hall – och detta tack vare den milt absurda historien i Tulsa Telephone Book. Han är bra på att berätta sådana här historier har jag förstått.

Så här ser listan ”Böckernas musik” ut – och på Spotify hittar du listan här:

Monica Zetterlund – I Could Write A Book
Paul McCartney – Paperback Writer – Live at CitiField, NYC – Digital Audio
Jimmy Durante – The Day I Read A Book
Ben Rudnick and Friends – Reading A Book
Bomani ”D’mite” Armah – Read A Book
Tom T. Hall – Tulsa Telephone Book
Moxy Fruvous – My Baby Loves A Bunch Of Authors
The Rattlesnakes – Hound of the Baskervilles
Kate Bush – Wuthering Heights
Soundtrack/Cast Album – Brush Up Your Shakespeare
Dire Straits – Romeo And Juliet
The Monotones – The Book Of Love
The Houghton Weavers – Joyce The Librarian

Jag hittade egentligen fler låtar, men just de här tyckte jag passade ihop och kunde utgöra en logisk kedja från att skriva böcker, via att läsa dem, till en avdelning med några specifika böcker och författare. Och slutligen att arbeta med böcker i massor. Extra glad är jag förstås att jag lyckades klämma in Sherlock Holmes på ett hörn.

Direkt efter att jag hade sammanställt listan tipsade jag om den på Twitter – och fick snabbt tips om ytterligare låtar som jag kunde infoga på den. Så jag skapade låtlistan ”Böckernas musik 2 – under byggnation”, där jag samlar på mig fler låtar tills jag känner mig redo att göra en färdig lista av dem. Den första listan med sina 13 låtar känns på något sätt färdigställd.

Jag är redan sugen på att skapa nya listor. Och gärna tematiska, för att tvinga mig själv att gå utanför mina tidigare gränser.

Länk till ”Böckernas musik”
Länk till ”Böckernas musik 2 – under byggnation”

{ 7 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

David maj 9, 2010 kl. 15:47
Mattias B maj 9, 2010 kl. 16:04

David: Passar perfekt på min nya lista – och passar min musiksmak lika perfekt. Lyssnade på Housemartins igår och hade tänkt ägna mig åt lite Beautiful South snart. Hade glömt bort den här låten.

Petra maj 9, 2010 kl. 20:49

Här har du fler! En lista jag gjorde för något år sen:

http://open.spotify.com/user/twinstar/playlist/1rRobQvwBJ9f9vW6SdsRMY

Petra maj 9, 2010 kl. 20:49

Och här är min favorit:

M.A Numminens Boken är min allerbästa vän:
http://open.spotify.com/track/0nk3lSnDfzrnLu5B0ULYM7

AC Collin maj 9, 2010 kl. 21:25

Det här är en kick i ändan, att få det gjort, liksom: ”Unwritten”
http://open.spotify.com/track/6P6ghbY8wMLdMaXb1AuCWr

Mattias B maj 10, 2010 kl. 0:45

Petra: Tack för hela långa listan! Och Numminens låt är underbar! Den kommer jag att låna till en kommande lista.

AC Collin: Bra tips! Tack!

Martin maj 12, 2010 kl. 15:45

Lämna en kommentar

{ 2 trackbacks }

Föregående post:

Nästa post: