Så skaffar man egen nätbokhandel

av Mattias Boström den 07 maj 2010

För några månader sedan presenterade Richard Wallin på Företagslitteratur en ny nättjänst för mig – PocketDirekt. Den gick ut på att man på sin egen blogg/sajt kunde lägga in en annons för vilken som helst svensk pocketbok och få provision för de exemplar som såldes den vägen. Själva köpet skedde genom att man fyllde i sina uppgifter direkt i annonsen. (Konceptet går under beteckningen ”kampanj” på deras sajt.)

Nu har de byggt ut tjänsten så att man även kan sätta ihop sin egen nätbokhandel – och det nappade jag på. På förstasidan kan man lyfta fram t ex böcker i ett visst specialämne eller som i mitt fall mina egna böcker. Dessutom går det förstås att köpa en mängd andra böcker när man ändå är inne i butiken. Och det omfattar inte längre bara pocketböcker. För varje bok som säljs via min bokbutik så får jag 5-10 kronor i provision. Om jag vill så kan jag öka eller minska denna provision, vilket i så fall gör böckerna dyrare respektive billigare.

Det tog inte särskilt lång stund för mig att fatta hur det hela funkade och välja ut sortiment till butiken. Jag provade mig fram med lite olika utseenden och fastnade för det som syns på bilden (headern skapade jag i Photoshop). Om jag framöver vill ändra så är det också enkelt. Jag antar dessutom att Richard tänker utveckla konceptet vidare. Jag ska själv fundera på hur det skulle kunna förbättras, och jag tror säkert att Richard är tacksam om andra också kommer med förslag – kommentera gärna här i blogginlägget.

Det här är en väldigt spännande utveckling av e-handeln. Självklart kommer de stora bokhandelssajterna att fortsätta att dominera bokförsäljningen på nätet. Men det här skapar en sorts närhet till personen som har butiken – något som säkert kan utvecklas ännu mer. Det ska bli intressant att följa statistiken och se hur många köp som kommer ske den här vägen.

Läs mer om hur du själv startar en bokhandel på PocketDirekt – information finns även på deras blogg

{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Richard Wallin maj 7, 2010 kl. 20:20

Tack för inlägget och tankarna! Skall se till att följa kommentarsfältet – för självklart är vi intresserade av all feedback! Vill man inte kommentera så är man såklart också välkommen att maila på richard@pocketdirekt.se!

Karin Berg/Enbokcirkelföralla maj 8, 2010 kl. 10:12

Jag har också en närbokhandel hos dem, men ska uppdatera den. Och jag tycker det är en superbra service. Att sälja de böcker Jag tycker är bra =)

Béatrice Karjalainen maj 8, 2010 kl. 11:03

Hur många handlar via dessa. Priserna är ju betydligt högre än vad ex Bokus/Adlibris tar. Vad får man själv för de extra pengar man betalar som köpare mer än att man kan känna att man ger några extra kronor till en författare. Hur funkar inkomsterna, lämnar de skatteuppgifter eller måste man sköta sådant själv?

Victor Estby maj 8, 2010 kl. 11:50

Låter som ett intressant koncept för oss författarbloggare. Men vill inte de flesta ha böcker signerade när de köper direkt av en författare? Eller är det helt perifert?

Richard Wallin maj 8, 2010 kl. 14:46

Karin > Kanon! Säg till om jag kan hjälpa till med något!

Victor > Vi har ännu inte fått några frågor kring signerade böcker, men det är såklart en intressant fråga. Jag skall se till att hålla ögonen öppna efter ett eventuellt intresse!

Béatrice > Priserna bestämmer man själv som återförsäljare. Jag tror personligen inte att lågpris är den enda strategin som fungerar på nätet, men visst kan jag ha fel då alla andra ju verkar ha valt den strategin. Värdet som jag tycker och hoppas att vi tillför är omedelbar tillgänglighet i kombination med att det är väldigt mycket enklare att handla av oss. Dessutom kan det bli väldigt mycket lönsammare för återförsäljaren i jämförelse med att sälja böcker via någon av våra konkurrenter. Dessutom ingår alltid frakt och hantering i våra priser.

Säljer du böcker som privatperson betalas provisionen ut som lön och vi lämnar såklart kontrolluppgift till Skatteverket, säljer du som företag får du fakturera oss provisionen plus moms. All info kring detta hittar du i våra återförsäljarvillkor.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: