Känslan av att hålla i sin egen bok

av Mattias Boström den 19 april 2010

Den 6 maj utkommer Martin Kristenson, Fredrik af Trampes och min bok ”Nu har det banne mig gått för långt! Arga brev till radionämnden”. Så idag efter jobbet tog jag och Martin en sväng bort till förlaget Lind & Co/Känguru i Gamla stan och hämtade våra friexemplar. Trampe hade hunnit dit redan före helgen, i kombination med ett tandläkarbesök. (Fullständigt irrelevant information, jag vet, men alltid lyckas jag locka hit någon vilsen, faktahungrande kariesgooglare.)

Jag har i och för sig utkommit med en hel skrälldus böcker (se skrythyllan på bilden här nedan – där finns alla mina böcker och översättningar), så det är inte någon ovan känsla att hålla i sin egen bok för första gången, plockad direkt ur nyuppsprättade kartonger från tryckeriet. Men jag lovar, den där känslan är ändå häftig varje gång. Det är ett rejält wow över den. Just nu ligger en trave böcker intill mig här på skrivbordet och då och då plockar jag upp översta boken och väger den i handen och lär känna den. Blir kompis med den. Lite larvigt kanske, men det är så det är. Vänjer mig vid att ha den nära till hands den närmaste tiden.

Nu tror jag visserligen inte att den kommer få ens i närheten lika mycket PR som vår förra gemensamma bok, ”Sveriges sämsta skivomslag”. Det var en hektisk och lätt absurd tid när den kom ut för tre år sedan. Speciellt kändes det märkligt att bli radiointervjuad och muntligen beskriva det roliga i de många konstiga skivomslagen. ”Ja, det är Lasse Lönndahl och han håller i ett äpple, som han precis är på väg att bita i… och här är det Jarl Kulle som ligger i ett badkar med gulgrönt vatten.” Vi blev till och med intervjuade i Svensktoppenstudion – kultigt värre.

Det här är på många sätt en smalare bok än skivomslagsboken, förutom tjockleken förstås – den här är på 234 sidor. Men vårt smala nörderi kan nog samtidigt tilltala en och annan. Vi har ute på Riksarkivet i Arninge gått igenom alla anmälningar till radionämnden under åren 1967-1987. Säkert över femton tusen handlingar. Och bland dessa har vi plockat ut de roligaste, märkligaste och argaste, så det rör sig verkligen inte om något representativt urval. Ändå tror jag att det fångar två decennier av tidsanda, plus att det är drösvis med nostalgi för oss som var med under åtminstone en del av de åren.

Läs gärna ett utdrag ur boken hos Smakprov.se och följ utgivningen på vår Facebooksida. Vi har även en blogg med extramaterial.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: