Snart är julen här, men vad ska förlagstomten ha i säcken?

av Mattias Boström den 05 oktober 2009

Ja, jag är medveten om att jag är lite tidigt ute. Jag har faktiskt inte börjat tänka i julbanor och jag har inte ännu tokstressat med julklappsinköp.

Istället har jag helt enkelt tagit julen som en förevändning för att fråga runt på Twitter vad folk helst av allt önskar sig i julklapp från förlagsbranschen. Det är möjligt att jag inte kommer kunna leverera det i ett vackert inslaget paket just på självaste julafton, men jag är ändå väldigt nyfiken på allas önskemål.

Jag tänker fortsätta att fråga folk via Twitter och jag är även tacksam för alla kommentarer som kan ges direkt här på bloggen. Resultatet tänkte jag använda som någon sorts inofficiell prioritetslista och som underlag för diskussion och utvecklingsarbete inom branschen. Kanske som en liten idébank, öppen för alla att plocka godbitarna ur.

Listan uppdaterar jag i nya inlägg vartefter den fylls på.

Här är några av de första önskemålen:

1. @nollpunkt önskar sig: En sökmotor för ALLA böcker från ALLA förlag så att inte Adlibris/Bokus blir de facto svensk standard för boksök.
Kommentar:
@petrajankov påpekar: Finns ju iofs Bokrondellen, men den kostar pengar att använda men har ALLT.

2. @Korlingsord önskar sig: En piratbok på nätet – utskickad gratis på själva julafton – med ett stort jultomtehjärta på…

3. @QueenOfelia önskar sig: ett större nordiskt litteraturutbyte!

4. @jimmyasklund önskar sig: färre deckare, och fler lyriksamlingar i pocket vore den bästa julklappen.

Jag hoppas nu att ni vill hjälpa mig med fler julklappsönskningar riktade till förlagsbranschen. Och som sagt, även om vi inte kan göra realitet av önskemålen redan i höst, så tror jag säkert att det kommer finnas ett antal guldkorn här som vi borde gå vidare med.

När listan har vuxit sig lite större tänkte jag omvandla den till en öppen omröstning för att se vilka av önskemålen som ni anser vara viktigast.

Följ mina twitterinlägg i ämnet på twitter.com/piratforlaget

{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Niclas Holmqvist oktober 5, 2009 kl. 23:40

Kommentaren till kommentaren från Petra är att Bokrondellen riktar sig till förlag och bokhandel. Jag önskar mig en boksöksajt för konsumenter. En bokrondellen öppen för allmänheten och kopplad till en köpfunktion som söker upp alla format i alla onlinebutiker som säljer boken, perfekt, och så lite funktioner för att bläddra bland böcker från lite olika synvinklar; tematiskt, klassiker, kanon, toppsäljare, toppbetyg (oj, då måste den kopplas till en samling recensioner också ;) etc. Jag skulle sitta och söka jämt. Skulle inte hinna läsa.

Mattias B oktober 5, 2009 kl. 23:46

Niclas: Man borde även få in Smakprov.se i en sådan sajt. Jag tycker absolut att du har en bra idé där. Och jag tror att det går att skapa en bra, oberoende sajt för detta, gärna kopplat till Bokrondellen på något sätt.

Simona oktober 6, 2009 kl. 5:27

Åh, en standardiserad läsplatta står högt upp på min önskelista, ett enda format, så att teknikrädda som jag inte behöver välja, väga för och emot, riskera att välja fel.

Magnus Carling oktober 6, 2009 kl. 8:21

Möjligheten att skicka in manus via e-post hade varit fantastisk. Om ni också kan koppla den funktionen till ett smart system som ger lite statussvar tillbaka automatiskt så hade det varit ännu bättre. Att få veta att manuset kommit fram, att någon börjat läsa det osv… ger en hel del för oss som skickar in manus.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: