Det ligger i luften

av Mattias Boström den 31 juli 2009

Det är intressant med folks uppfattningar om vad bokförlag egentligen sysslar med. Vissa som ringer hit tror att vi är en bokhandel och andra har fått för sig att vi är ett tryckeri. För några år sedan var det en marknadsundersökande kvinna som ringde mig var sjätte månad och med monoton röst ställde en lång rad frågor om våra olika produktbehov. Efter sisådär tolv-tretton minuter brukade hon komma fram till de tunga grejerna. På sin finlandssvenska undrade hon alltid: ”Funderar ni på att inom det närmaste kvartalet införskaffa truck?” Jag försökte då förklara att vi är ett bokförlag, inget tryckeri, även om vi enligt hennes förteckning befann oss inom den grafiska branschen. Vi sitter i ett kontor på andra våningen, vi har ingen lastkaj på balkongen. Vårt behov av en truck i korridoren är, om än inte obefintligt, så i alla fall mycket litet. ”Jo…”, sa hon då. Och fortsatte med nästa fråga: ”Funderar ni på att inom det närmaste kvartalet införskaffa högtryckstvätt?”

Andra har en annan bild av förlagen. För dem vilar ett närmast mytologiskt skimmer över bokförlagen – på ett sätt som exempelvis tandkrämsindustrin aldrig fått uppleva. Det kan ha att göra med att här sitter människor som beslutar om huruvida skrivande personers drömmar ska slå in eller ej. Det kan förstås också vara en framodlad myt genom film, tv och böcker. Och det kan bero på att det är en av de där branscherna som många vill in i – speciellt om man är humanistiskt lagd – men där det finns väldigt få jobb. För på bokförlag sitter man väl bara i mysiga fåtöljer och läser böcker hela dagarna?

Jag tror att många av missuppfattningarna om bokförlagen beror på att branschen är väldigt dålig på att kommunicera utåt om något annat än bokutgivningar och författare. Och kanske inte heller så intresserad av att göra det. Bilden av hur det går till att ge ut böcker får därmed behålla sin något glamouriserade yta. Det är kanske bra för vissa inblandade parter. Men det är i längden inte bra för förlagen själva, eftersom det lätt föder avundsjuka och en snedvriden syn på hur ekonomin och arbetsfördelningen egentligen funkar i branschen. Vem tjänar pengar på vem, och liknande frågor. Och med tystnaden i branschen får man också bokförlagen att framstå exakt som skivbolagen, något som tiden sprang förbi.

Så när vi nu står inför en stark utvecklingsfas, där eboken öppnar helt nya vägar, så är det många som gottar sig åt att förlagen kommer förlora sin position och kanske försvinna helt. Det verkar som om vissa tycker att det är rätt åt förlagen.

Jag har i ett tidigare inlägg visat att bokförlagen kommer ha en utmärkt roll i en framtida bokvärld, men kanske på ett lite annorlunda sätt än idag. Så det finns all anledning för förlagsbranschen att inte bara se framtiden som ett hot, utan även som en hel bukett av möjligheter.

Därför ska det bli väldigt intressant att se vilken diskussion som uppstår när några av de mest kunniga om branschutvecklingen möts den 27 augusti vid en träff arrangerad av Natur & Kultur och bokförlaget Atlas. Kommer mötet andas en öppenhet? Är man villig att gemensamt diskutera framtidens möjligheter (och inte bara hoten) eller kommer alla bara vara hemlighetsfulla?

Daniel Åberg har efterlyst förlagen i den rådande diskussionen om bokens framtid. Richard Herold på Atlas har förklarat varför förlagen inte vill delta i en öppen diskussion på nätet. Jonas Mosskin – en av initiativtagarna till mötet den 27 augusti – ger sin syn på saken.

Och jag fortsätter att under augusti skriva ned mina tankar om situationen och sprida dem via denna blogg och genom kommentarer hos andra. Jag är av uppfattningen att ingenting lär mig så mycket som att faktiskt delta i samtalet. Det är inte säkert att jag har rätt i allt jag säger – när det gäller framtiden handlar det trots allt om gissningar – men genom diskussion och motargument tror jag att vi kan komma en bit på väg.

Jag tror att vi snart kommer få en ännu bredare debatt i ämnet. Tidningarna skriver mer och mer och förlagen tvingas helt enkelt att uttala sig. Vilket leder till nya blogginlägg. Förhoppningsvis kan snart de inblandade parterna få mötas på samma arena.

Det ligger i luften.

{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Åke Holm juli 31, 2009 kl. 17:18

Mattias. Din bloggartikel andas just den sortens optimism som jag hela tiden känt vara en del av din person och som jag själv alltsomoftast anammar i vad det månne röra sig om uti livet, samhället, tillvaron, arbetet, business etc.

Min personliga uppfattning häri bottnar i dels lekmannaögon och dels i vad som tycks vara en allmänt vedertagen uppfattning om bokförlag som fenomen; slutenhet. Å ena sidan.
Å den andra är det ingenting konstigare med det än att etablerade företag inte håller öppet för allmän insyn i det viktiga arbete som ska vara till gagn för ett företags överlevnad såväl som för dess interna investeringspotential.

Du skriver att vi står inför en stark utvecklingsfas, där e-boken öppnar helt nya vägar. För visso, även om det inte är en nyhet. E-bokens förvarnande finger har viftat i minst halvannat decennium nu. Hittills har dess utveckling inte nått de höjder som den kanske borde ha gjort. Vad beor detta på? Jo, det hänger naturligtvis ihop med att bokförlagen är medvetna om att majoriteten av passionerade bokmalar vill läsa ordens och meningarnas ”table de hôt” i inbundna, eller i vart fall tryckta, versioner.

E-boken är naturligtvis en nagel i ögat på bokförlagen, eftersom den konkurrerar med lägre konstnader för läsaren. Det har ju naturligtvis bokförlagen själva redan konstaterat i och med att några av de mest kunniga representanterna ska träffas i enlighet med Natur och Kulturs samt Atlas’ initiativ. Ett av mötets huvudämnen borde väl vara just E-bokens presumtiva framtida roll.

Jag är blott en enkel lekman. Emellertid är det min övertygelse att även om e-boken kommer att finna sin plattform och sina köpare, så kommer detta att röra sig om en begränsad omfattning. Till yttermera visso tror jag att de större och mer namnkunniga förlagen kommer att gå samman, genom vilken gemensam aktion man helt sonika verkar för att fortsätta vurma för pappersbokens exceptionella existens. Morgondagens små interaktiva förlag kommer att ”stjäla” en del av kakan, men det kommer med all säkerhet handla om en oansenlig del. För så länge de många förlagen satsar mer på den tryckta boken så finns ingen anledning till panik.

Men det är säkert de stora aktörerna redan medvetna om.

Kortfattligt: Om jag ska läsa en bok, då ska jag fan i mig höra mig BLÄDDRA i den själv. :)

Mattias B augusti 1, 2009 kl. 15:03

Åke: Självklart bör företag ha en viss slutenhet. I konkurrensen med andra företag kan man inte dela med sig av alla strategier ned på detaljplan.
Däremot så är det väldigt enkelt för företag att ställa frågan ”Vad tycker ni?” till konsumenterna. Det är också något som sprider sig alltmer. Alltså att inte bara syssla med kundvård, utan att även behandla kunden som en potentiell kunskapskälla. Inte minst är fallet så på nätet, där det i inlägg och kommentarer går att hitta rejält med guldkorn som faktiskt kan appliceras på det egna företaget.

Ja, jag tror att vi står inför en stark utvecklingsfas. Jag är helt medveten om att vi har hållit på med eböcker i nästan tio år nu, men samtidigt behöver jag inte gå längre än till mig själv. Läser jag eböcker? Svaret på den frågan är ett rungande nej. Det känns ännu inte helt lockande. Det är för svårt och krångligt, det svenska eboksutbudet är för litet. Och om inte jag, eboksförespråkaren, dras till att läsa eböcker – ja, då måste det hända lite grejer för att få igång marknaden.

Men för första gången verkar faktiskt de olika nödvändiga faktorerna löpa samman och vi närmar oss tidpunkten då eböckerna kommer att börja lanseras på bredare front.

Jag tror inte alls på din tanke att förlagen velat skjuta på ebokens lansering för att på så sätt skydda pappersböckerna. Det finns säkert förlag som känner sig oroliga och som inte hänger med i utvecklingen. Men att från det övergå till att medvetet hindra utvecklingen. Nix, det tror jag inte på. Snarare är det så att vi behövt bra läsplattor. Alla de andra grejerna kan vi själva påverka relativt omgående (utbud, pris, lättillgänglighet), men utvecklingen av hårdvaran måste ske på annat håll. Nu verkar dock hårdvaran ha blivit tillräckligt bra för att många fler ska finna det bekvämt och behagligt att sjunka ned med en läsplatta i fåtöljen. Självklart kommer läsplattan att utvecklas framöver, men redan nu är den tillräckligt bra.

Så eboken är inte en nagel i ögat på bokförlagen. I så fall skulle inte eboksföretaget Elib vara delägt av stora förlag som Piratförlaget, Natur & Kultur och Bonnierförlagen. I så fall skulle inte Bonnierförlagen göra en enorm satsning på det digitala just nu och uttala sig som de gör i Sydsvenskan idag: http://korta.nu/sdsbok4

Att bokförlagen tjänar olika antal kronor på inbundna böcker och eböcker är inget konstigt. Så har det ju varit med pocketförsäljningen också. Kvantitet och lägre omkostnader kan mycket väl göra att det blir en god affär i alla fall.

Du har säkert rätt i att eboksförsäljningen kommer att vara rätt begränsad. Till en början. Men inte i längden. Och de stora förlagskoncernerna kommer att göra allt för att behålla greppet om framtidens bokmarknad. Så de kommer knappast att förneka framtiden och utvecklingen och därigenom lämna fältet helt fritt för andra aktörer.

Jag tror att eböcker och pappersböcker kommer leva jämsides under lång tid framöver. De innebär olika sorters upplevelser och passar bra i olika typer av situationer. Så kommer det vara för mig i alla fall. Och kanske för dig också, vem vet.

Ravenna augusti 1, 2009 kl. 19:16
Niclas Tamas augusti 5, 2009 kl. 15:15

Hej Mattias!
Vi utväxlade åsikter om e-bokens framtid. Jag har skrivit en postning om Google Books som kanske intresserar dig. Välkommen att läsa!

thomas barth augusti 15, 2009 kl. 12:07

dear mattias,
my girlfried and i found a book from you in a bookshelf in thailand, and since then: no sudoku puzzles are like yours!
(we had the sherlock holmes with letters sudoku)
BUT: we just cant get them in germany… ARGHH!!!!
I tried to search for Sudoku: 600 opgaver – uppgifter – oppgaver on the internet but found nothing – like an onlinebookstore or anything…..
we would dearly like a copy, so could you please send me a link or a website where to order them???
thank you very much, 2 dear fans ;-)

ps: sorry to spam your blog, just had no clue how else to contact you…

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: