Redo att bli medlem i det svenska Sherlock Holmes-sällskapet?

av Mattias B den 18 januari 2009

themoor_nr97I år firar det svenska Sherlock Holmes-sällskapet, The Baskerville Hall Club of Sweden, sitt 30-årsjubileum. Påpassligt nog samma år som sir Arthur Conan Doyle skulle ha fyllt 150. Och under året utkommer av en ren slump nr 100 av sällskapets magasin, The Moor.

Under många år har BHC haft som inträdesprov en ordfläta, där man skulle fylla i olika namn, platser och företeelser med koppling till Sherlock Holmes. Många har lyckats med ordflätan, andra har svurit över det där sista lilla ordet som inte vill lösa sig. Men nu har vi ändrat inträdesprov. Det nya har jag satt samman åt BHC och består av 14 frågor, med fem svarsalternativ på var och en. Hälften av frågorna är ganska enkla för den som har läst lite Sherlock Holmes, några är lite svårare och de sista kan kanske ses som överkurs. Men sammantaget visar de på ungefär vilken typ av saker man bör känna till för att ha roligt i sällskapet.

Alla som vill se om de är redo för ett medlemskap i BHC hittar frågorna på min sajt SherlockHolmes.se. För att bli direktkvalificerad för medlemskap krävs tio rätta svar, men i vissa fall kan även färre antal rätt godtas. Och om inte BHC:s sekreterare Anders Wiggström kan ge något positivt besked den här gången, så är det väl bara att plocka fram Sherlock Holmes ur bokhyllan och läsa några av berättelserna på nytt och sedan göra testet igen.

Förmodligen kommer medlemsantalet i BHC att öka framåt höstkanten när Sherlock Holmes blir extra het i och med den nya Hollywood-filmen med Robert Downey Jr som Holmes och Jude Law som Watson.

Missa inte heller vår Sherlock Holmes-dag som BHC anordnar för allmänheten den 30 maj i Stockholm! Intressanta föredrag och spännande diskussioner. Jag återkommer med mer info längre fram.

Tillägg: Läs gärna BHC:s ordförande Sara Rådlings inlägg om sällskapet och om den sherlockianska världen på Deckarhuset.

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Anders Wiggström oktober 16, 2018 kl. 1:15

Hej Matias. Nu har BHC com-adress samt vi är ca 90 medlemmar.
https://www.baskervillehallclub.com/
Hälsningar,
Anders

Sven-Ingemar Svensson augusti 17, 2019 kl. 20:12

Hej
Jag har läst samtliga romaner och noveller om Sherlock Holmes , men har inte begripit vilken typ av revolver han använde. Var det en Adams, en Tranter eller en Webley? Han valde säkert, eftersom han var patriot, en engelsk model. Jag tror inte han någonsin avlossade den i skarpt läge utom då han sköt baskervilles hund. Ett skott avlossat på avstånd och tömde revolvern , fem skott, i sidan på hunden. Den hade alltså sex skott i trumman. Kan ni ge svar på typ av revolver?

Med vänlig hälsning Sven-Ingemar Svensson

Mats Linder februari 7, 2022 kl. 18:57

Hej!
Jag har en fråga som jag hoppas ni kan hjälpa mig med trots att jag inte är medlem i ert sällskap.
Jag är på jakt efter en SH-film, som jag såg för kanske 10-15 år sen och som jag väldigt gärna skulle vilja se igen. Tyvärr jag bara en enda ledtråd, nämligen:
Troligen ganska tidigt i filmen sitter SH och Watson tillsammans med Watsons fästmö (är jag rätt säker på) och äter på en restaurang. Det som är speciellt, och som gör att jag gärna vill se filmen igen, är att fästmön är lika skarpsinnig som Holmes själv.
Förhoppningsfulla hälsningar
Mats Linder

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: