Grönköping Revisited

av Mattias B den 14 februari 2009

När Grönköpings Veckoblad utkommer en gång i månaden speglar dess innehåll huvudsakligen de senaste veckornas stora och små händelser i den där vanliga världen som vi lever i. När jag själv började öva mig att skriva på grönköpingska författade jag bland annat följande lilla notis, vars innehåll dock är av mer otydlig aktualitet och därför inte riktigt fungerar i denna regelrätta nyhetstidning.

Jag ber veckobladet om ursäkt för mitt lilla tilltag att här utan minsta tillstånd sprida nyheter från staden Grönköping och dess invånare. Jag försöker kompensera genom att säga: Prenumerera på Grönköpings Veckoblad!

En förklaring: I Grönköping bortfaller alltid p:et i på (enligt gammaldags praxis). Det är alltså inte din skärm det är fel på.

”Hr tf ekonomichef Elmer Jigebring har funnit ett nytt och, enligt honom själv, minst sagt finurligt sätt att bättra å Grönköpings finanser. Av en lyckosam händelse fick han i sin skörd av elektroniska postmeddelanden nyligen en förfrågan från det å västafrikanska kusten belägna Nigeria. Avsändaren, en viss änkefru Yerima vars make dött i en dramatisk flygkrasch, önskade hjälp med att föra ut en summa motsvarande 90 miljoner kr. från landet. Hr Jigebring lovades två procent i belöning om han kunde bistå henne.
– Det tillstötte tydligen vissa komplikationer med den afrikanska banken, säger hr J., så vi har ur stadskassan överfört 100 000 kr. för att täcka dessa omkostnader. Men ser man å vilken vinst vi kommer att göra är detta lån ur fru socialchefskan Unills budget en säker investering.
Hr J. väntar nu å nytt elektroniskt besked från änkefru Yerima rörande hur överföringen fortlöper. Till dess kan han dock glädjas åt ytterligare ett oväntat besked i den elektroniska s.k. inkorgen.
– Grönköping har vunnit å lotteriet! skiner hr tf ekonomichefen Jigebring och visar fram en utskrift med rubriken ”You have won in spanish super mega lottery”. Vi ska bara betala in en smärre transfersumma så sätts pengarna in å Grönköpings konto.
– Över en miljon euros var vinsten! utropar hr J. Jag som inte ens minns att vi har deltagit. Jag har redan låtit beställa nytt italienskt marmorgolv till kommunalhuset. Leveranstiden är lång och vi kommer säkerligen att ha fått in vinstsumman i god tid innan marmorräkningen förfaller.”

{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

kristina februari 17, 2009 kl. 23:03

hahaaa, men den där platsar väl alldeles utmärkt i GV!
Är väl bekant med publikationen i fråga eftersom min far är prenumerant sedan länge, det är min morfar som ger den till honom varje år och den är adresserad till Hans Karlander Lantbrukaren.

Mattias B februari 18, 2009 kl. 9:06

Kristina: Tack för skrattet! Jag tror att denna lilla rapportering om Jigebrings bravader faller platt om man har ett effektivt spam-skydd på sin dator. Då har man aldrig fått de där Nigeriabreven eller vinsterna i spanska supermegalotterier. Så ämnet är nog lite för smalt för att gå hem hos alla läsare.

Kristina februari 18, 2009 kl. 16:16

Äh, men jag tror faktiskt väldigt många har hört talas om Nigeriabreven, har det inte larmats om dem både här och där? Annars hade du ju kunnat skriva om albanska pyramidspel men det är ju ett par år sen – det var ju väldigt uppmärksammat.

Mattias B februari 18, 2009 kl. 16:28

Nåja, att hitta ämnen är inte så himla svårt. Det dyker upp grejer i tidningen varje dag som lätt låter sig överföras till grönköpingsk miljö. Sedan måste man förstås hitta en lagom galen vinkling på det hela.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: