Första recensionen av mig som stand up-komiker

av Mattias Boström den 23 januari 2011

Den här veckan har jag haft två gig. På torsdagen var jag tillbaka på Big Ben med en blandning av mitt grundmaterial och lite av det nya som jag körde på samma scen veckan innan. Jag känner verkligen att jag växer där för varje gång.

Äntligen har jag hittat på ett skämt med koppling till bokvärlden – och det känner jag på mig kommer bli ett av mina starka kort nu under våren. Sedan förra torsdagen har jag hunnit köra det minutlånga skämtet tre gånger och har varit nöjd med resultatet. Jag funderar nu på om jag kan använda mig av det på ett annat sätt, att väva in det i ett större sammanhang. Än så länge hänger det ganska löst bland oneliners om min uppväxt.

Mattias Boström på Norrare Comedy Club 21 januari 2011. Jag är väldigt förtjust i den här bilden - den letar sig in under komikerytan på mig. Foto: Arenan, Falun.

I fredags eftermiddag tog jag bilen till Falun (50 mil tur och retur), med mycket trevliga komikerna Christopher Linnell och Henrik Fagerberg som ressällskap. Vi tre – plus två lokala komiker – uppträdde på Norrare Comedy Club på Arenan i Falun. Stort tack till Isak Jansson för att jag fick förtroendet att uppträda på hans klubb!

Jag körde ungefär åtta minuter – det längsta jag hittills kört, och därtill rubbet av allt material jag har för tillfället. Lokalen var en sorts ungdomsgård, så den hundrahövdade publiken var till stor del åt det yngre hållet. Vi uppträdde på en riktig scen, något som jag gillade, samtidigt som jag kände mig lite ovan vid det – jag kunde ha utnyttjat scenens storlek lite bättre.

Idag upptäckte jag att föreställningen blev recenserad av Dalarnas Tidningar: ”Mattias Boström skämtar välskrivet om sig själv som räknenissen, den akademiska tönten utan större framgång hos det motsatta könet. Men lyckas inte riktigt skapa illusionen av spontanitet.” Recensenten gav mig betyg 3.

Jag är mycket nöjd med den recensionen – inte minst för att de över huvud taget har recenserat föreställningen och att jag därtill blir omnämnd. Jag får beröm för det som jag själv ser som min styrka, det skrivna materialet, och jag får kritik för den svaghet som jag är fullständigt medveten om. Jag har svårt att få riktigt liv i mina oneliners och behöver därför blanda upp dem med mer berättat material, så att jag ännu mer kan bjuda in publiken i mina tankegångar. Kanske kan jag skapa mer spontanitet genom att köra mer fysisk humor, det är åtminstone den linje jag jobbar på just nu. Jag har gigpaus nästa vecka och ska därför försöka skriva så mycket nytt material jag kan. Nästa gig blir på Skrattarå Comedy Club i Årsta den 2 februari och förhoppningsvis kommer jag köra mina nya skämt för första gången då.

Den här veckan gav mig väldigt mycket på många olika sätt. Men fortfarande kvarstår ett mysterium. Även om jag rent tidsmässigt inser att det var en genväg att åka från Stockholm till Falun via Gävle så begriper jag det fortfarande inte. Falun ligger i Dalarna och Gävle är en stad på väg norrut längs E4:an – det finns inget i mina geografikunskaper som kopplar dem samman. Men så var det alltså ändå.

David Holman, Elin Jernberg, Mattias Boström, Henrik Fagerberg och Christopher Linnell på Norrare Comedy Club 21 januari 2011. En härlig kväll! Foto: Arenan, Falun.

Vill du veta mer om mina stand up-gig?

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Daniel Åberg januari 23, 2011 kl. 22:46

Äsch vadå, Falun ligger ju tio mil rakt väster om Gävle, inga konstigheter. E4:an norrut och sedan riks 80 västerut, swisch säger det bara.

/utflyttad gästrike

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: