Bokprat som tänjer mitt tänkande

av Mattias Boström den 16 juni 2010

Idag lanserade Anders Mildner och Karin Lilja sajten Bokprat. Det är ett fullkomligt strålande initiativ och har potential att förändra det framåtblickande och samtidsreflekterande kultursamtalet i Sverige.

Tanken är att i en sorts bokcirkelform diskutera en bok i taget. Och det ska handla om en typ av böcker som det pratas ganska lite om i Sverige, åtminstone i tryckta medier. Det är nya, intressanta böcker som handlar om vår samtid och framtid – böcker som, enligt Anders och Karin, ”vi tror påverkar vår kultur, vårt samhälle och oss själva”. Den första boken för läsning är ”The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains” av Nicholas Carr.

Det som jag speciellt gillar med Bokprat är hur det faktiskt kommer att påverka mig själv. Jag tycker om att bli utmanad. Det är så lätt att man lutar sig tillbaka och tänker samma tankar om och om igen. Därför behövs det att någon ställer svåra frågor till mig, att någon kräver av mig att vara smartare än vad jag varit förut. Det är det som utvecklar mig och gör att jag faktiskt kan tillföra något nytt och unikt. Ingen människa har likadan kunskapssammansättning som någon annan – och även om vi tänker ungefär likadant så tänker vi aldrig exakt likadant. Alltså baseras mina idéer på en unik tankemix och därmed kan jag bidra med egna pusselbitar i vår gemensamma strävan att tolka och förstå vår samtid och framtid.

Exakt det här hände när Anders drog igång en bloggstafett om bokens framtid förra sommaren. Jag hade tidigare inte varit någon flitig bloggare eller debattör när det gällde bokbranschfrågor. Men bloggstafetten blev för mig en utmaning att tänka och uttrycka kloka saker för att över huvud taget kunna matcha den klokskap som fanns i själva bloggstafettinläggen.

Och nu händer det förhoppningsvis igen.

Gilla gärna Bokprat även på Facebook.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: