Jag har startat ytterligare en ny blogg

av Mattias B den 04 juli 2009

Jag var inne i Stockholm på Kungliga Biblioteket idag. Nere i deras källare som just nu är så isande kall att det inte ens känns svalkande i sommarhettan – jag hade tagit på mig långbyxor och långärmad tröja och frös ändå. Deras ventilationssystem är tydligen lite märkligt, vilket bl a innebär att de delar ut filtar till alla som i likhet med mig kommer dit för att titta på mikrofilmade gamla tidningar.

Mitt syfte idag var primärt att spåra turnévägen för Lindens Operettsällskap hösten 1902. Emil Bergendorff hade fått engagemang i sällskapet och som jag nämnt tidigare så hobbyforskar jag om denne skådespelare.

En av pjäserna som sällskapet satte upp den där hösten var William Gillettes pjäs ”Sherlock Holmes” och när jag ändå satt och rullade mikrofilmer för Nerikes Allehanda m fl tidningar så spanade jag efter de andra turnéer som parallellt spelade samma pjäs, ofta på samma orter med bara några veckors mellanrum.

Alla dessa uppgifter om olika Sherlock Holmes-pjäser antecknar jag och samlar på hög inför något kommande tillfälle när jag kan sammanställa en skrift om det. Men det lär dröja med den där skriften. Att finna turnévägarna är ett jobb värdigt Sisyfos, mer eller mindre på måfå får jag bläddra igenom olika svenska tidningar för att hitta annonser eller notiser som ger mig information om teaterbesök på just den orten. Så det tar en stund.

För att inte bara sitta och hålla på den här informationen själv så har jag nu skapat en blogg där jag ska försöka samla alla uppgifter jag hittar.

Klicka här för att komma till bloggen Sherlock Holmes på svenska scener.

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: