Sänk den digitala bokmomsen från 25% till 6%!

av Mattias Boström den 04 juli 2010

Om du köper en bok som är tryckt på papper får du betala 6% i moms. Exakt samma bok fast i eboksform har 25% moms.

Om du köper en ljudbok med ett antal skivor i en ask, då får du betala 6% moms. Men om du köper ljudboken genom att ladda ned den är momsen plötsligt 25%.

Den digitala bokmomsen är absurd. Nu är det dags att sänka den. En bok är en bok är en bok.

I slutet på 2009 provade vi på Piratförlaget att sälja en ebok med 6% moms – och bad sedan Skatteverket om förhandsbesked huruvida vi hade gjort rätt. I juni 2010 avgjordes ärendet: vi hade gjort fel. En ebok ska enligt Skatteverket ha 25% moms, eftersom den inte är en fysisk vara utan istället en nättjänst.

Bortsett från att denna gränsdragning är absurd så kommer den snart innebära att Skatteverket inte får in några momspengar alls när det gäller digitala böcker. Förr eller senare kommer nämligen något företag att börja sälja svenska eböcker och nedladdningsbara ljudböcker från en plats utanför Sverige och kan därmed konkurrera ut de svenska återförsäljarna som är tvungna att lägga på 25% moms. Det sker förresten redan nu när de gäller de svenska eböcker som säljs via iPhone – där betalar kunden ingen moms alls på eböckerna eftersom köpet går via USA.

Den digitala bokmarknaden är ännu bara i sin linda. Låt oss få ordning på de grundläggande sakerna innan marknaden fullständigt exploderar. Sänk den digitala bokmomsen från 25% till 6%!

Jag har nu även startat en Facebookgrupp – gå gärna med i den! På alla sätt måste vi få politikerna att förstå hur viktig den här sänkningen är. Svenska Förläggareföreningen jobbar hårt i frågan – men jag tror att vi ännu mer kan öka kännedomen om dessa absurda momsnivåer.

{ 8 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Johan Lundberg juli 5, 2010 kl. 0:33

Du har rätt i sak när det gämler momsen på iTunes, men jag läste ngn stans att de utgår från Luxenburg i Europa, inte USA. (Men det är ointressant för diskussionen.) Ytterligare ett exempel på hur en tjänst/lag tolkas om helt plötsligt bara för att det är digitalt istället för analogt.

Mattias Boström juli 5, 2010 kl. 0:55

Johan: Tack för informationen! Hade ingen aning om Luxemburg-grejen. Det gör det nästan bara ännu mer intressant. När jag googlar nu så ser jag att iTunes har sitt Europa-huvudkvarter i just Luxemburg.

Monica O Kolkman juli 5, 2010 kl. 20:07

En sak som jag inte förstår är varför det är 6% på ”vanliga” böcker överhuvudtaget. Är det inte för att stödja bokförsäljningen?
Och en bok är en bok är en bok… så något är inte som det ska hos Skatteverket.

Magnus N juli 7, 2010 kl. 22:52

Hej Mattias,

Skatteverket utgår kanske från att eböcker alltid laddas ner och kallar det därför nättjänst.
Men som du vet så säljer vi ju eböcker i bokhandeln över disk. Det om något borde väl kvalificera de som vara och inte nättjänst.

Kanske dags att fråga Skatteverket på nytt.

Allt gott,
Magnus,
Billingska Bokhandeln

PS.
Bra prissättning på Piratförlagets eböcker och kul att ni har släppt Pattersons titlar på svenska

Mattias Boström juli 10, 2010 kl. 17:21

Magnus: Mycket bra påpekande. Det blir ju ännu mer absurt när man säljer eboken över disk.

Ola juli 13, 2010 kl. 22:55

Meh!

Momsen är bara en dimridå från förlagens sida!
Förklara istället varför en ebok är dubbelt så dyr som en pocket!

Utan att nämna ordet moms!

Mattias Boström juli 13, 2010 kl. 23:00

Ola: Jag kan inte förklara de andra förlagens prissättning. På Piratförlaget tillämpar vi dock en aktiv prissättning så att eboken får ett sänkt pris inom 6-12 månader efter utgivningen, ungefär samtidigt som den fysiska boken kommer i pocket. Ursprungspriset för våra eböcker brukar hos t ex Adlibris ligga på 110-130 kr, ibland ännu lägre. Senare sänks de till ca 40-55 kr.

H.G. juli 20, 2010 kl. 13:38

Det vettiga sättet att lösa problemet skulle vara att sänka all moms till 6 %. När omsen (omsättningsskatten, momsens föregångare) infördes 1960 var den på 4,2 %. 1970 hade den ökat till 16 %, 1980 till 23 och sedan 1991 är den 25 %. Det är en extrem skattehöjning, även med svenska mått mätt. Tvinga ner momsen till 60-talets mer sansade nivåer på alla varor och tjänster! Tjänster kanske borde vara momsbefriade, vilket de faktiskt var före 1991.
Får man säga sådant i skattekramarsverige?

Lämna en kommentar

{ 9 trackbacks }

Föregående post:

Nästa post: