Varför visas inte QI i Sverige?

av Mattias Boström den 23 juni 2010

Jag har ett favorit-tv-program som jag faktiskt aldrig sett på tv. Det är den engelska quizshowen QI, med Stephen Fry som programledare och med några av Storbritanniens roligaste människor i panelen.

Programmet är nu inne på sin åttonde säsong, men har ännu inte visats i Sverige. Så jag har hittills bara sett den via de många klipp som finns på YouTube, upplagda av såväl BBC själva, som av privatpersoner. Några av säsongerna finns även på DVD. Plus att det finns en hel liten industri runt omkring med böcker och spel, och inte minst diskussionsforum.

Varför är då QI så tokbra? Ja, jag har sällan sett en så intelligent underhållning som samtidigt är så vansinnigt rolig. Utgångspunkten är att Stephen Fry ställer kolossalt knepiga frågor till de fyra personerna i panelen. Det kan handla om märkliga djur, historiska konstigheter, vetenskapliga avkrokar. Ingen förväntas kunna svara på frågan, men deltagarna får poäng om de ändå svarar något som har lite löst med ämnet att göra, men det ska vara något som är Quite Interesting (därav programmets titel QI). De kan även få minuspoäng om de besvarar frågan med ett helt självklart svar – som faktiskt visar sig vara fel, dvs faktoider.

Poängsystemet är dock ganska ointressant, det är inte det som är programmets kärna. Istället är det kombinationen av Stephen Frys blixtrande intelligens och deltagarnas oväntade kunskaper. Plus att det är roligt precis hela tiden. Jag har inte varit så kunnig om engelska komiker förut – förutom de allra mest kända – men här har jag fått ett gäng nya favoriter.

Panelen ser olika ut från program till program, med undantag av Alan Davies som alltid är med. Samspelet mellan honom och Fry är riktigt fint. Bland de övriga paneldeltagarna är det dock många som ofta återkommer i serien, t ex underbare trollet Bill Bailey, den härligt buttre amerikanen Rich Hall och frispråkiga Jo Brand.

Min tanke var nu att börja kampanja för att få någon svensk tv-kanal att köpa in serien. Men så läste jag en sak på Wikipedia som nog innebär att serien aldrig kommer att visas i Sverige. Under programmet visas nämligen en lång rad bilder på föremål, personer etc på stora skärmar i studion. Och dessa bilder är endast friköpta för visning i Storbritannien. Trots att serien har varit en av de största succéerna på senare år i sitt hemland har den inte sålts till andra länder (med undantag av Nya Zeeland, som visat några avsnitt av sjätte säsongen). Det skulle helt enkelt bli för dyrt, eftersom ersättning då även måste förhandlas med alla som innehar bildrättigheterna.

Jag är tveksam till om en svensk version av serien skulle fungera lika bra. Kanske, kanske inte. Det är ju Stephen Fry och gardet av engelska komiker som jag vill se. Å andra sidan har vi i Sverige skapat en fullvärdig motsvarighet till engelska radioprogrammet Just a Minute (dvs På minuten).

Så det blir att fortsätta se serien på YouTube eller importerad DVD. På YouTube finns avsnitten uppdelade i tre delar per program. Det är lätt att hitta dem genom att söka på t ex ”QI season A episode 1”. Säsongerna heter något med en bokstav (A-H), eftersom alla frågor under säsongen bygger på ord som börjar på just den bokstaven. BBC har även en egen YouTube-kanal med massor med kul klipp ur serien.

Se även ett inledande klipp från den allra första säsongens första avsnitt. En varning dock: det är väldigt svårt att sluta titta på QI när man väl har börjat.

{ 7 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Julia juni 23, 2010 kl. 10:39

ÄLSKAR QI.

Thomas Lindqvist juni 24, 2010 kl. 11:32

Hej Mattias,

Det är kul att se att vi delar smak. Har du haft tillfälle att läsa Fry’s non-fiction, som ”The Ode less travelled”? Eller hans ”Incomplete and Utter History of Classical Music”? Fantastiska böcker.

Mattias B juni 25, 2010 kl. 23:13

Thomas: Nej, jag har inte läst någon av de böckerna. Däremot köpte jag nyligen boken som bygger på hans tv-serie Stephen Fry in America – den verkar kul. Jag ska kolla upp dina boktips vid tillfälle!

MrBub augusti 20, 2010 kl. 14:44

Om du har BBC Entertainment så kan jag meddela att dom just nu visar säsong 6, måndagar kl 20:00.
Tänk så mycket bättre måndagar är nu!

Mattias Boström augusti 20, 2010 kl. 14:54

MrBub: Helt rätt! Och inte bara måndagar – jag såg avsnitt flera dagar i rad tidigare i veckan. Hur kul som helst!

tre bockarna bruse mars 25, 2012 kl. 23:44

.torrent ?

Magnus maj 10, 2012 kl. 18:41

En svensk version komme ri höst, med Johan Wester från Hipp Hipp! som programledare.

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Föregående post:

Nästa post: