Twitmunin hjälper dig hålla koll på trender på Twitter

av Mattias Boström den 19 juni 2010

Jag har en favoritscen i ”Smoke” (en underbar film med manus av Paul Auster). Harvey Keitel spelar Auggie, innehavare av en tobaksaffär, och William Hurt är en halvt misslyckad författare som bor i grannskapet. Varje morgon klockan åtta fotograferar Auggie gatukorsningen utanför butiken.

Jag kom att tänka på detta när jag hittade sajten Twitmunin. Det är den första sajt som jag har sett som ger trendbevakning begränsad till svenska Twittermeddelanden – det som på engelska kallas för trending topics. Både enskilda ord och hashtags bevakas. Jag vet inte exakt hur urvalet sker (dvs hur den letar upp vilka tweets som är svenska). Och det verkar inte krävas så många förekomster av ett ord för att det ska dyka upp bland trenderna. Populäraste ordet respektive hashtagen visas fram i ett defaultflöde till höger på skärmen, men det räcker att klicka på någon annan av trenderna för att se det flödet.

Sedan jag hittade till sajten i torsdags har jag flera gånger gått in bara för att kolla vad vi svenska twittrare pratar om just för tillfället. De vanliga mediernas nyhetsflöden läcker förstås in även här. Speciellt när det sker något som förenar hela landet, det syns extra tydligt i trenderna – då kan det bli många ord som har med samma händelse att göra. Men lika mycket består trenderna av tillfälliga diskussioner som blossar upp. Eller så twittrar många om att det börjat regna. Eller så återkommer alla från lunchen. Den typen av vardagliga aktiviteter är minst lika vanliga i ordtrenderna. Det händer en hel del i dessa ordtrender under loppet av en dag. En enskild tweet som retweetas mycket kan få ett specifikt ord att direkt åka in på trendtoppen.

På hashtagsidan ändrar sig inte lika mycket under dagarna. Det är oftast de stora ämnena som många pratar om, plus att aktuella konferenser o.dyl. inom sociala medier-världen märks här.

Jag funderar lite på hur det skulle se ut om jag gjorde en skärmdump av Twitmunin varje morgon klockan åtta, på samma sätt som Auggie fotograferar samma motiv om och om igen. Förmodligen skulle en hel del vara sig likt från dag till dag – vissa ämnen blir vi helt enkelt aldrig trötta på att prata om. Ofta saker kopplade till vår vardag och våra dagliga rutiner. Men ändå skulle detaljerna göra skärmdumparna helt olika varandra.

Här är en skärmdump på ordtrenderna kl 15.00 idag:

VM-matchen mellan Tyskland och Serbien satte spår i trenderna. Ju större och fetare ordet är, desto högre på trendlistan. Vi kan även notera att det är regnigt väder och att det inte är alltför långt efter lunchen. Och alla huvudorden kring kronprinsessans bröllop finns förstås med, men det var ännu bara vid tretiden på fredagen och ingenting kunde mäta sig med fotbollsmatchen.

En halvtimme senare såg ordtrenderna ut så här:

Fortfarande är det fotbollen som dominerar. Men en hel del andra ord har bytts ut.

Ytterligare en dryg timme senare började det regna kraftigt i Stockholm och åskan hördes. Inom några minuter (kl 16.50) hade det gett utslag hos Twitmunin:

 

Man ser även att t ex lunchen inte längre var något som diskuterades.

Och slutligen passade jag på att göra en skärmdump mitt under festkonserten på fredagskvällen (kl 21.30):

 

England var visserligen igång i VM i fotboll, men det överskuggas nu nästan helt av festligheterna inför bröllopet. Det högst trendande ordet är brollopet, vilket ju egentligen är hashtagen inför bröllopet. Även vm10 är en hashtag som används så flitigt att den dyker upp som topptrendande ord.

Det ska bli intressant att se vilka användningsområden som kan finnas för den här typen av statistik. Jag har ännu bara använt det som ett sätt att snabbt sammanfatta Twitterläget, speciellt när jag varit borta från flödet i några timmar. Men jag anar att nyttan inte slutar där.

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Kai juni 23, 2010 kl. 10:33

I really enjoyed your posting and I love to see the relation from the lovely smoke film to my small twitmunin.com project.

Paul Auster is my favorite author.. :-)

Mattias B juni 25, 2010 kl. 23:45

Kai: I’m really thankful for your Twitmunin project. It’s the first time that I’ve seen trending topics for Sweden. It’s fun to check now and then.

Lämna en kommentar

{ 2 trackbacks }

Föregående post:

Nästa post: