Är det någon mer än jag som saknar Humor?

av Mattias Boström den 02 juni 2010

Foto: Holger Ellgaard

Min absoluta älsklingsskulptur i Stockholm har namnet ”Humor” och är en bronsskulptur av KG Bejemark. Många turister och stockholmare har stannat till vid denna gatuarbetare som tittar upp ur en inspektionsbrunn, omgiven av bockar från Parkförvaltningen. Sedan 1970 har den funnits att beskåda i ena hörnet av Nybroplan, med staketet kring Berzelii park som fond. Se även på Eniros gatuvy från Nybroplan hur det har sett ut.

Men för några veckor sedan försvann skulpturen. De omfattande spårvägsarbetena längs Hamngatan och vid Nybroplan har tvingat gatuarbetaren att flytta iväg från sitt hål. Ja, till och med hålet är borta och några elskåp står nu på ungefär samma plats.

Foto: Mattias Boström

Jag bestämde mig för att ta reda på vad som hänt med skulpturen och ringde därför till gatukontoret för att höra om de visste något. Jag hamnade till slut på Trafikkontoret. Där fick jag tipset att tala med Stockholm Konst, men de visade sig bara ha ansvar för offentliga konstverk fram till att dessa invigs. Sedan tar Stockholms Stadsmuseum över.

På Stadsmuseet fick jag prata med Monika Wallin. Det visade sig vara ett lyckokast – hon visste allt om vad som hänt. Trottoaren längs Berzelii park har blivit cykelbana och gångtrafikanterna ska istället ledas in genom parken via en ny entré som ska öppnas någonstans i hörnet vid elskåpen. Samtidigt ska den offentliga toaletten flyttas närmare Hamngatan. Allt detta gör att gatuarbetaren i sin brunn inte längre fick plats.

Stadsmuseet har försökt hitta en annan plats vid Nybroplan där skulpturen skulle kunna placeras, men inte funnit något lämpligt alternativ. Den får inte hamna för nära något annat konstverk, den bör ha en naturlig fond bakom sig, den måste ha hyfsat gott om utrymme runt omkring och det ska vara en naturlig miljö för ett brunnslock.

Just nu befinner sig skulpturen ”Humor” i Stadsmuseets förråd i väntan på utplacering. Men det kan dröja innan vi får se den på nytt ifall Stadsmuseet inte hittar en bra plats i centrala Stockholm att placera den. Därför tycker jag att vi måste hjälpa dem, så kom gärna med tips om lämpliga platser här nedan i kommentarerna, så lovar jag att vidarebefordra det till Monika Wallin på Stockholms Stadsmuseum.

Jag har nu även startat Facebookgruppen Vi som saknar Humor – gå gärna med i den.

Jag saknar ”Humor”! Gör du det också?

FAKTA OM SKULPTUREN

Karl Göte Bejemark (som även gjort bl a Ferlin-statyn vid Klara kyrka och Taube-statyn på Järntorget) bekostade själv gatuarbetarskulpturen. Den gjordes som en hyllning till Hasse Alfredson efter att denne utsetts till Sveriges roligaste person i en tävling anordnad av Bildjournalen 1967. Tittar man efter noga ser man att skulpturen faktiskt föreställer just Hasse Alfredson.

{ 12 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Victor Estby juni 2, 2010 kl. 9:38

Bra jobbat, Mattias!

Jag har bloggat lite om ditt initiativ:
http://victorestby.blogspot.com/2010/06/saknar-du-ocksa-humor.html

/Victor

Mattias B juni 2, 2010 kl. 9:53

Victor: Schysst! Utmärkt att frågan får spridning!

Johan H juni 2, 2010 kl. 9:59

Bra initiativ!

Jaghar några spontana idéer om placering:
Grev Turegatan snett utanför sturegallerian.

På drottninggatan finns en del konst utplacerad… Möjligen finns plats för ett verk till?

Utanför Centralstationens huvudentré mot vasagatan kanske?

MVH
/Johan

Mattias B juni 2, 2010 kl. 12:22

Johan H: Tack för tipsen! Och fint att även du bloggat om frågan.

Jenny juni 2, 2010 kl. 19:08

Aha! Jag såg FB-gruppens namn bläddras förbi redan igår – någon jag känner har tydligen redan gått med, men kopplade inte. Visste inte att skulpturen hette så – så påläst var jag…

Hoppas att han får en ny plats att bo på snart, ”Humor” är en Stockholmsfavorit även för mig!

Dabitch juni 2, 2010 kl. 19:43

Ojoj, jag älskar ”humor” och saknade den sist jag var upp, då det grävdes som värst kring det där hörnet. Svårt att säga var en bra ny plats skulle bli. Helst skall det ju vara relativt centralt, för turisterna roas av den.

Mattias B juni 2, 2010 kl. 21:54

Jenny: Jag tror att skulpturens namn är i princip okänt. Det är nog till och med fler som vet att den är porträtterad efter Hasse Alfredson än antalet som vet vad den heter. Men nu blir den kanske mer känd till namnet också – det är ju först när något försvinner som man inser hur mycket man tycker om det.

Dabitch: När jag gått förbi där under spårvägsbyggandet har jag varit orolig för att skulpturen skulle bli skadad – och jag har sett hur de tillhörande Parkförvaltningen-bockarna puttats undan in i buskarna. Men som tur är har ingenting skadats.

Victor Estby juni 2, 2010 kl. 22:35

Statyn har stått (?) vid Berzelii park, eftersom den har anknytning till så många av Hasseåtages revyer. Jag tycker att det är två bra orsaker (1)att den fått den platsen tidigare 2) av en bra orsak) till att den borde få en ny plats i Berzelii park.

Chinateatern och Berns är dessutom fortfarande starkt förknippade med humor.

Om det mot förmodan inte skulle gå skulle tänkbara platser med anknytning till Hasse Alfredsons humor och humor i allmänhet kunna vara:

Utanför Göta Lejon
Utanför Gröna Lund (alternativt inne på)

Victor Estby juni 2, 2010 kl. 22:40

Kom på en tänkbar plats till:

Mosebacke torg (Mosebacke Monarki och alla andra humorföreställningar på Mosebacke och sedan hundra år tillbaka på Södran)

Jan Sundin juni 3, 2010 kl. 13:24

Helgerån!! Att ta bort en sådan stockholmsklassiker. Upprörade.

Peter Frisk juni 5, 2010 kl. 20:42

Såg ditt inlägg på min sida. Bra jobbat och givetvis ska ”Humor” tillbaka på samma plats där den stod – det är där den hör hemma helt enkelt. Mittemot på andra sidan och tittar (tittade) just mot Hasse A.

Lars Palm mars 26, 2012 kl. 16:25

Hittade den idag, av en ren slump. Finns numer i den nedersta delen av Peter Myndes backe strax före ingången till T-bana Slussen.

Lämna en kommentar

{ 2 trackbacks }

Föregående post:

Nästa post: