Känslan av ett utgivningsdatum

av Mattias Boström den 20 augusti 2013

Imorgon kommer Från Holmes till Sherlock ut. Den har redan funnits ute i bokhandeln några dagar, men den 21 augusti 2013 är bokens officiella utgivningsdag och första recensionsdag.

Jag har räknat ned till denna dag i bortåt ett halvår, alltsedan utgivningsdatumet blev bestämt. Jag räknar alltid ned till stora händelser. Det är mitt sätt att hantera projekt och livet i allmänhet. Jag tycker om att fästa viktiga skeenden i mitt liv vid datum. Och sen när datumet har passerat kan jag enkelt lägga det gamla projektet bakom mig och ta itu med ett nytt.

Så alldeles oavsett vad som händer imorgon kommer jag att kunna andas ut. Det är möjligt att jag får någon förstadagsrecension, även om jag rent erfarenhetsmässigt vet att sådana är allt svårare att få. Konkurrensen är stor och utrymmet litet, speciellt nu under de knökfulla utgivningsmånaderna augusti och september. Jag har dock all anledning att redan vara glad – redan i förväg har jag fått finfint mottagande i bl a Aftonbladet och Metro.

Men ändå, det är något magiskt med just förstadagsrecensioner. Det är som sagt möjligt att boken uppmärksammas imorgon, och då kommer jag förstås bli glad över det. Jag kan säkert bli ledsen också, ifall mottagandet är negativt. Risken är dock större att jag mest möts av den stora tystnaden, att det inte alls händer något kring boken. Kanske dyker det isåfall upp fler recensioner senare under hösten, och det är isåfall utmärkt. Det är ändå mest jag själv som författare som bryr mig om värdet av förstadagsrecensioner. För läsarna spelar det föga roll.

Sålunda, för mig handlar utgivningsdatumet främst om att pusta ut. Jag har laddat så enormt för detta datum – som eventuellt blir totalt händelselöst – att jag helt enkelt behöver lugna ned mig lite.

Det här med att testa på att vara författare och att se andra sidan av verksamheten var något av det nyttigaste jag varit med om under min karriär inom förlagsbranschen. Jag har full förståelse för nojiga författare. Jag är definitivt själv en sådan just nu.

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Sara augusti 21, 2013 kl. 8:56

Här kommer en recension från Deckarhuset.se Mattias!
http://www.deckarhuset.se/fran-holmes-till-sherlock/

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: