En kär gammal vän återvänder: Stora sudokuboken är tillbaka!

av Mattias B den 21 januari 2009

storasudokuboken_2009En av de allra första sudokuböckerna jag sammanställde var Stora sudokuboken, en riktigt maffig grej med över 500 sudokun i storpocketformat, som i likhet med mina övriga sudokuböcker utkom på förlaget Känguru. Den sålde riktigt bra och låg vid årsskiftet 2005/2006 ett par månader på tio-i-topp över bästsäljande facklitteratur i Sverige. Jag minns inte exakt när den sålde slut, men det var kanske redan någon gång under 2006. Eftersom sudokuboomen hade ebbat ut så mycket då var det ingen idé att trycka till den i det läget.

Men som jag har skrivit i ett tidigare inlägg lever genren kvar. Vi fräschade nyligen upp omslagen på två av mina sudokupocketar och båda dessa har det nu beställts ytterligare tilltryck av. Och nu har vi fixat ett nytt omslag även till Stora sudokuboken, lite i samma stil som de båda andra böckerna. Denna nyutgåva av boken går till tryck nu och finns i bokhandeln någon gång i mars.

Kanske blir det till och med några helt nya sudokuböcker framöver, vi får se. Frågan är bara vad man i så fall ska satsa på för svårighetsgrad: lätta, medel, svåra, extra svåra eller en blandad kompott av olika svårighetsgrader? Någon som har någon synpunkt?

{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Kristina januari 21, 2009 kl. 22:09

Jaaa, sudokuböcker är perfekt när man reser t.ex. Själv gillar jag inte att lösa i dagstidningar för man blir så smutsig om händerna och de är så stora och bökiga att hålla i. Jag hade alltid en sån där sudokubok i handväskan när jag pendlade.
Är lite kluven om blandningen, är man van vid sudoku känns det som slöseri att köpa en bok där det finns en massa lätta. Samma fenomen som en korsordstidning där man bara retar sig på de där superlätta i början som bara är att bläddra förbi…
Å andra sidan, ibland kan man behöva ett lätt sudoku för att värma upp…

Mattias B januari 21, 2009 kl. 22:42

Kristina: Utmärkt, tack för synpunkter! Då på hösten 2005 när vi gav ut ett gäng sudokuböcker så var vi tvungna att mest gissa. Men nu kan man ju faktiskt genomföra kvalificerade marknadsundersökningar som den här…
Kanske är det bästa att köra en bok med huvudsakligen svåra sudokun – men i början ha ett gäng enkla som uppvärmning.

/Mattias

Lotta januari 22, 2009 kl. 23:10

Tycker absolut svåra och extra svåra. Lätta sudokun behövs för att träna, men köper man en bok har man nog redan provat lite. Kanske några i början, men övervägande delen bör vara lite utmaningar. Tycker jag.

Kristina januari 23, 2009 kl. 11:53

ja, utmaningar så man inte somnar före Älvsjö i alla fall.
Egentligen skulle det vara coolt med en sida med ett ganska lätt sudoku och ett ganska lätt sånt där annat gudoku (det är väl det där med bokstäver) med en kort instruktion som man kunde riva ur och ge till en medpassagerare som ser ut att ha tråkigt. Ett prova-på.

Mattias B januari 26, 2009 kl. 8:48

Kristina: Rolig idé med prova-på-sidor! Den tål att tänkas på…

Lotta: Ja, det kanske är en uppföljare till ”Svart bälte i sudoku” som ligger närmast till hands.

Lämna en kommentar

Föregående post:

Nästa post: